Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

(10.05.2016) Oamenii de știință din Kiel și Illinois îmbunătățesc răspunsul imunologic al celulelor

Producerea unui vaccin eficient împotriva infecțiilor cu herpes genital a fost o provocare majoră în cercetare de zeci de ani. Mai mult de atât, un microbicid protector a fost de asemenea doar un vis. Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.

“Folosind nanoparticule special concepute de către grupul Functional Nanomaterials de la Universitatea Kiel, studiul nostru dezvoltă acest concept interesant și demonstrează că acest concept de Microbivac funcționează cu adevărat. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unui bactericid eficient precum și la vacinul intravaginal eficient pentru a preveni herpesul genital, o problemă de sănătate și un prim cofactor în răspândirea virusului HIV/AIDS”, spune profesorul Deepak Shukla de la Universitatea din Illinois din Chicago. Autori ai acestui studiu, doctorii Thessicar Antoine și Satvik Hadigal (UIC), subliniază faptul că producerea unui vaccin non-tradițional, cum ar fi cel dezvoltat de echipă, este singura soluție la această problemă de sănătate care este în creștere. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul de Imunologie (27 aprilie).

Promițătorul concept “Microbivac” se bazează pe complexul format de tetrapode conținând oxid de zinc care a fost sintetizat de noua “tehnologie cu transport sintetizat de tip flacără” în laboratorul din Kiel. Din moment ce această tehnică presupune o abordare de sinteză fără solvenți, fără utilizare de substanțe chimice  suplimentare, structurile obținute sunt destul de pure și facilitează aplicațiile biomedicale interesante. “Aceste tetrapode conținând oxid de zinc sunt în mod semnificativ biocompatibile. În același timp, caracteristicile lor nanometrice fizice și chimice sunt potrivite pentru tratamentele antivirale și pentru îmbunătățirea activității imunologice. În acest scop, am creat în mod artificial defecte suplimentare pe suprafața cristalului folosind lumină ultravioletă și astfel s-a permis o legare a particulelor virale. De obicei, defectele joacă un rol important ca site-urile de doping în electronica bazată pe tetrapode conținând oxid de zinc. Este fascinant să vezi că ele s-au dovedit a fi utile într-un context complet diferit, fiind de asemenea capabile să imobilizeze virusul herpesului genital”, spune profesorul Adelung de la Universitatea din Kiel.

Oxid de Zinc
Copyright : Christian Urban/CAU

“Aceste tetrapode conținând oxid de zinc nu prezintă doar caracteristici antivirale, ci pot de asemenea să îmbunătățească răspunsurile imunologice ale celulelor din jurul leziunilor, încurajând o recuperare mai rapidă a rănilor”, explică profesorul Bellur S. Prabhakar de la Universitatea Illinois din Chicago. Asta înseamnă că atunci când sunt legate la tetrapode conținând oxid de zinc, celulele dendritice interacționează cu virusul și astfel declanșează producerea de anticorpi, care funcționează ca vaccin propriu al corpului. Aceste proprietăți antivirale și imuno-active fac din tetrapodele conținând oxid de zinc un microbiocid, dar și un vaccin în același timp. Cercetătorii numesc această combinație Microbivac.

“Tehnica bazată pe flacără oferă producție pe scară largă a acestor patrupede și prin urmare această abordare dezvoltată a tratamentului herpesului genital ar putea fi extinsă la nivel industrial sub orice formă dorită în viitor, odată ce va fi aprobată”, spune doctorul Yogendra Kumar Mishra de la Universitatea Kiel. Producerea de tetrapode conținând oxid de zinc este în prezent dusă la scară înaltă ca Tetrapode din oxid de zinc cu companie pornită din cadrul universității și intenționează să utilizeze un brevet comun în viitor cu contribuții de la Universitatea din Kiel și Universitatea Illinoios din Chicago.

După câțiva ani de testare pe animale încununată de succese , studiile clinice asupra oamenilor sunt planificate ca etapă următoare. Dacă acestea obțin rezultate la fel de bune, atunci nimic nu va sta in calea aprobării vaccinului cu tetrapode conținând oxid de zinc ca medicament în următorii ani. Oamenii de știință sunt pozitivi că studiile viitoare vor fi de succes, deoarece potrivit lui Adelung, oxidul de zinc are foarte puține efecte secundare și este deja utilizat în prezent într-un număr de tratamente externe, cum ar fi creme cu zinc.

Publicație:

Intra-vaginal Zinc Oxide Tetrapod Nanoparticles as Novel Immunoprotective Agents against Genital Herpes; Thessicar E. Antoine, Satvik Hadigal, Abraam Yakoub, Yogendra Kumar Mishra, Palash Bhattacharya, Christine Haddad, Tibor Valyi-Nagy, Rainer Adelung, Bellur S. Prabhakar, Deepak Shukla, Journal of Immunology, 2016. doi: 10.4049/jimmunol.1502373

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Hyla orientalis

Împerecherea cu alte specii: broaștele arboricole cu cromozomi sexuali străini sunt mai puțin fertile

În timpul ultimei glaciațiuni, un scut imens de gheață a ajuns până la regiunea Berlinului de astăzi.
Când a început să se topească acum 20.000 de ani, s-a activat o recolonizare treptată pe latitudinea nordică cu multe plante și alte specii de animale.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură