Mângâiatul ajută vițeii să dezvolte o relație mai bună cu oamenii și să crească în greutate

(21.01.2016) Interacțiunile blânde îmbunătățesc relația dintre oameni și animale. Într-un studiu publicat recent in jurnalul Applied Animal Behaviour Science, cercetătorii de la Vetmeduni Viena arată că vițeii care au fost mângâiați de oameni devreme în viața lor, au crescut în greutate mai repede decât animalele care nu au fost mângâiate.

Acest lucru poate fi de valoare comercială pentru fermieri, deoarece bovinele produc mai mult lapte dacă au avut o creștere mai mare în greutate ca viței.
În fermele convenționale de bovine, vițeii sunt separați de mamele lor în ziua nașterii. Ei sunt ținuți  deobicei în țarcuri individuale pentru o perioadă de timp înainte de a fi adăpostiți în grupuri. Animalele pot să dezvolte o relație bună cu oamenii, dacă îngrijitorii lor au interacțiuni blânde cu ei în mod regulat.

Autoarea Stephanie Lürzel și colegii ei de la Institutul de Zootehnie și Bunăstarea Animalelor de la Vetmeduni Viena au studiat 104 de viței Holstein la o fermă de lapte comercială din estul Germaniei. Aproximativ jumătate din animale au fost mângâiate trei minute pe zi pe o perioadă de 14 zile după naștere, în timp ce cealaltă jumătate nu a fost mângâiată.

Lürzel și masterandul Charlotte Münsch au mângâiat vițeii pe partea inferioară a gâtului. “În studiile recente, echipa noastră a descoperit faptul că bovinele se bucură fiind mângâiate mai ales în acest loc. Ritmul cardiac al animalelor scade în timpul mângâiatului”, spune Lürzel.

Vițeii mângâiați cresc în greutate mai repede

Aproximativ 90 zile după nașterea lor,  vițeii mângâiați au cântărit mai mult decât cei din grupul de control. Prin urmare, contactul blând cu oamenii pare să aibă o influiență directă asupra creșterii greutății animalelor. “Un studiu din anul 2013 arată că  bovinele care au câștigat în greutate mai repede înainte înțărcării, produc mai mult lapte.
Creșterea în greutate de zi cu zi a vițeilor mângâiați din studiul nostru a fost de aproximativ 3% mai mare decât cea a grupului de control. Acest lucru s-ar traduce într-o creștere de aproximativ 50 de litri de lapte pe cap de bovină pe an”, explică Lürzel.

Mangaierea regulata imbunatateste relatia om-animal. Foto: Mark Decker

Mângâiatul îmbunătățește relația om-animal

Cercetătorii au examinat calitatea relației om-animal folosind așa numitul test distanță de evitare care măsoară distanța la care un vițel evită o persoană care se apropie de el din față. Animalele cu o teamă de oameni mai redusă prezintă o distanță mai mică de evitare. La animale cărora le este frică de oameni, distanța de evitare este mai mare.

Experimentele au arătat faptul că vițeii mângâiați nu evită oamenii la fel de repede ca animalele din grupul de control. “Acest test arată clar faptul că mângâiatul făcut în mod regulat, are efecte pozitive asupra relației om-animal”, subliniază Lürzel.
“În practică, recomand îngrijitorilor de animale să mențină interacțiuni blânde cu animalele lor. Chiar dacă nu există mai mult de 3 minute pe zi pe vițel, interacțiunile regulate încă au efecte pozitive pentru animale.

Îndepărtarea mugurilor cornuari are un efect negativ asupra relației om-animal
Rezultatele au fost diferite după ce vițeiilor i-au fost îndepărtați mugurii cornuari fără anestezie la aproximativ 32 de zile după nașterea lor, după cum a fost practica obișnuită la ferma de studiu. Îndepărtarea mugurilor cornuari este o procedură comună la fermele de lapte: mugurii cornuari sunt cauterizați cu un fier încălzit pentru a le distruge înainte ca acestea să poată crește.

După îndepărtarea mugurilor cornuari, distanțele de evitare au fost mai mari în ambele grupuri decât înainte de procedură. Mai mult de atât, animalele care au fost mângâiate nu s-au mai diferențiat de vițeii de control. “Îndepărtarea mugurilor cornuari, o procedură care fără anestezie, implică durere enormă pentru animal, deranjează în mod clar relația bună cu oamenii care a fost anterior stabilită prin mângâiat. Cu toate acestea, câteva săptămâni după îndepărtarea mugurilor cornuari, efectul mângâiatului asupra relației om-animal a fost din nou vizibiă”, explică Lürzel.

Interacțiunile blânde cu animalele de fermă - recomandate

Pe baza acestei afirmații și a rezultatelor studiului anterior, etologul Lürzel recomandă interacțiunile blânde cu vițeii. “Animalele de fermă care experimentează interacțiunile regulate cu oamenii, ori cu un veterinar pe parcusul  unui control de rutină sau cu agricultorul pe parcursul procesului de muls, beneficiază de o relație bună cu animalele”.
Lürzel respinge ca fiind inacceptabilă opinia unor fermieri potrivit cărora bovinelor ar trebui să le fie frică de oameni pentru a crește ușurința de manipulare. În cele din urmă, interacțiunile blânde regulate cu animalele au de asemenea un efect pozitiv asupra succesului comercial al unei ferme.

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură