Câinii au abilitatea de a urmări privirea omului

(03.07.2015) Câinii sunt cunoscuți drept excelenți cititori ai limbajului corpului uman în numeroase situații. În mod surprinzător, totuși, oamenii de știință au aflat până acum că patrupedele nu urmăresc privirea omului în spaţiu și plan îndepărtat.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare de la Vetmeduni din Viena au investigat modul în care această abilitate a câinilor este influențată de înaintarea în vârstă, acomodarea și dresarea profesională. Rezultatul: indiciile legate de urmărirea  privirii umane nu erau diferite pe parcursul vieții, dar, pregătirea profesională reprezintă  un factor care are o influență directă  în ceea ce privește urmărirea privirii la câini. Rezultatele au fost publicate în ziarul Animal Behaviour.

dog_owner

Urmăritul privirii în plan îndepărtat  a fost documentat în cazul multor specii, precum primatele, capre domestic, câteva specii de păsări, delfini, foci cu blană, țestoasele cu picioare roșii și lupi. Urmăritul privirii este așadar un răspuns de bază găsit în dreptul mai multor specii. Câinii pot reprezenta un caz special deoarece există dovezi că aceștia sunt capabili să urmărească privirea umană în contact cu mâncare sau jucării dar nu în fața sarcinii comparativ mai simplă de a urmări privirea într-un plan îndepărtat.

Două motive posibile au fost oferite ca explicație pentru acest fenomen:  Unul dintre acestea ar putea fi acomodarea. Câinii își pierd particularitatea înnăscută de a răspunde la privit pe măsură ce îmbătrânesc, întrucât     sunt adesea expuși la instrucțiuni legate de privitul oamenilor de-a lungul vieții lor și încep încet să nu mai răspundă la acestea. Un alt motiv ar putea fi dresarea profesională în ceea ce privește ascultarea, agilitatea și învățarea unor trucuri ar putea interfera cu răspunsul câinilor la privit, din moment ce câinii sunt antrenați să se uite la stăpân, să aștepte comenzi și să ignore elementele care le-ar putea distrage atenția.

Ce influențează urmărirea privirii umane la câini ca răspuns la instrucțiuni?

Coordonatorul șef și colegii săi de la Vetmeduni Viena au investigat 145 de câini din rasa Border Collie cu vârste cuprinse între 6 luni și 14 ani în interiorul laboratorului Clever Dog Lab pentru a adresa anumite întrebări  legate de influența pe care o are factorul de acomodare și instruire în răspunsul câinilor la privit, dar și pentru a determina, pentru prima oară, cum se schimbă această abilitate pe durata de viață a unui câine prin compararea unor grupuri de câini de diferite vârste.

Câini de toate vârstele sunt capabili să urmărească privirea umană

Oamenii  de știință au testat două grupuri de câini cu nivele diferite de dresaj profesional acumulat de-a lungul vieții. Ambele grupuri au participat prima oară la un test de control al stării, unde a fost testată capacitatea lor inițială de urmărire a privirii. Cel care a făcut experimentul a captat atenția câinelui folosind numele său și comanda  “uită-te”  după care și-a întors rapid capul pentru a se uita la ușa din camera de teste în timpul testării, sau s-a uitat în jos la podea, în semn de control. În cazul în care câinii răspundeau uitându-se la ușă în două secunde pe timpul testării și nu se uitau la ușă la comanda de control, se înregistra un răspuns la privit.

După testările de urmărire a privirii, grupul principal (Grupul Ochi) a primit o sesiune intensivă de antrenare cu experimentatorul pentru inițierea contactului vizual pe o perioadă de 5 minute.

Al doilea grup a fost instruit pentru o sarcină pentru care trebuiau (Grupul Minge) să atingă o minge de tenis cu laba.

 Acest grup de control a fost inclus pentru a elimina orice efecte ale răspunsului scăzut la expunerea repetate la instrucțiuni legate de privirea umană și oboseală. Imediat după aceste antrenamente câinii au fost testați din nou în procesele de urmărire a privirii pentru a determina efectul pe termen scurt al antrenamentului de inițiere în contactul vizual și performanțele lor de urmărire a privirii.

Tendința câinilor de a urmări privirea umană este influențată de antrenamentul pentru contact vizual

Câinii care au avut parte de un nivel mai ridicat de dresaj profesional de-a lungul vieții lor au arătat un răspuns scăzut la privit comparativ cu câinii care au avut parte de puțin sau niciun antrenament. În mod similar, antrenamentul pe termen scurt a scăzut capacitatea de răspuns a câinilor la priviri, și a crescut în cazul privirii umane.

Autorii conclud faptul că dresajul profesional a avut o influență mai puternică asupra răspunsului de urmărire a privirii decât îmbătrânirea sau acomodarea. Acest lucru ar putea explica de ce studiile anterioare au eșuat în găsirea unui răspuns referitor la urmărirea privirii atunci când se utilizează instrucțiunile într-un spațiu îndepărtat, și care este motivul pentru care comparativ cu alte specii, câinii au o capacitate scăzută de a îndeplini această sarcină. Faptul că experimentatorul a folosit indicii semnificative de atragere a atenției și a oferit un context relevant uitându-se la ușă ar fi putut să contribuie la rezultatele positive găsite în urma acestui studiu.

“De la o vârstă foarte fragedă, câinii au experienţă cu uşile când trăiesc în casele oamenilor. Aceştia înțeleg că în orice moment cineva poate să intre pe uşă, prin urmare uşile au o relevanţă socială specială pentru câini.” - relatează Lisa Wallis.

În proiectul său actual, împreună cu colegul său, Durga Chapagain, Wallis investighează efectele dietei privind îmbătrânirea cognitivă la câinii mai bătrâni. Cercetătorii sunt încă în căutare de stăpâni de câini care ar dori să participe la acest studiu pe termen lung (hrana este furnizată gratuit).

Publicație

Articolul „Training for eye contact modulates gaze following in dogs” von L. Wallis, F. Range, C. A. Müller, S. Serisier, L. Huber and Z. Viranyi a fost publicat în jurnalul Animal Behaviour. doi:10.1016/j.anbehav.2015.04.020
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003347215001608


MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură