Circoviroza la porumbei

(22.09.2011) Infecţia cu circovirus la porumbel este o boală contagioasă care afectează în special tineretul, producând o mortalitate variabilă care poate atinge chiar 100%.

CIRCOVIROZA LA PORUMBEI Semnele clinice şi mortalitatea sunt consecinţa acţiunii circovirusului asociată cu infecţiile secundare cu ar fi diverşi agenţi virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, etc), bacterieni (Salmonella, E.coli, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, Mycoplasma spp), fungici (Candida spp) şi parazitari (Trichomonas, Eimeria spp) fapt ce explică nereuşitele terapeutice - medicamentoase şi mortalitatea extraordinar de ridicată.

Circovirusul afectează porumbeii tineri între 1,5-2 luni până la aproximativ 12 luni vârstă.

Transmiterea se realizează pe orizontală prin fecale, contactul dintre porumbei în timpul curselor putând fi considerat un mijloc obişnuit de răspândire a virusului. Transmiterea prin apa de băut sau prin aer nu este dovedită încă.

Circovirusul este în general rezistent la căldură şi la dezinfectantele uzuale. La porumbel, circovirusul atacă şi distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius) care sunt responsabile de mecanismele de apărare ale organismului, acţiunea lui fiind asemănătoare virusului HIV de la om care produce SIDA. Asfel sistemul imun nu mai este capabil să facă faţă celorlalţi posibili agenţi patogeni, chiar şi celor banali şi clachează.

În cadrul Laboratorului de Diagnostic ROMVAC, în  special în acest an dar şi în anii trecuţi am întâlnit în cadrul patologiei columbofile din România la columbofili debutanţi dar şi consacraţi (inclusiv la crescătorii din Bulgaria şi Turcia), numeroase cazuri de îmbolnăvire la tineret care includeau: letargie, anorexie (lipsa poftei de mâncare), performanţe de zbor slabe, pierdere în greutate, rinite, respiraţie dificilă, “guşă plină”, diaree mucogelatinoasă sau verde-maro până la apoasă, şi moarte subită, rapidă.

La examenele de laborator s-au izolat mai mulţi agenţi patogeni: E.coli, Salmonella, Candida spp, Trichomonas spp, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, totuşi care nu explicau morţile subite, deseori în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice. La cadavre, s-au efectuat examene necropsice, negăsindu-se leziuni patognomonice. La examenul histologic din bursa lui Fabricius, s-a evidenţiat prezenţa unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depleţia limfoidă, ceea ce a dus la diagnosticul de circoviroză.

TRATAMENT

Circovirusul logic, nu este sensibil la antibiotice (acesta explicând numeroasele nereuşite terapeutice efectuate cu diverse antibiotice). Tratamentul propriu zis constă în susţinerea sistemului imunitar al porumbeilor prin adminstrarea de imunostimulatoare, cum ar fi SUPERFORM (soluţie tonică care intensisifică procesele metabolice, 1ml / litru apă / zi) sau KING HERBS – extract natural din plante,  care “creşte” imunitatea şi rezistenţa la boli prin formarea de interferon, 4ml / litru apă / zi, 5 zile periodic, cu rezultate extraordinare sau LEVAMISOL (un sfert din doza antihelmintică, adică  2,5 mg.levamisol / porumbel, 3 zile repetat periodic), sau VITAMINOCOMPLEX + SELENIU (1ml / litru apă / zi, 2 zile / săptămână), protectoare hepatice HEPATOPROTECT - pulbere hidrosolubilă 5g / litru apă / zi, şi / sau (BEDGEN, 1ml / litru apă / zi, 5-7 zile, periodic, etc.

Simultan se tratează infecţiile secundare bacteriene cu antibiotice (ENROFLOXAROM 10%,  2ml / litru apă / zi, sau DOXICICLINĂ 10%, 5g / litru apă / zi, sau AMOXINEOVIT, etc) 5 zile asociate cu polivitamine ,în special VITAMINA C şi energizante: GLUCOVIT, TONDIGEST, periodic. Trichomonoza se tratează cu FLAGEL STOP (10g / 40 porumbei – 2 litri apă / zi, 5 zile), coccidioza cu AMPROLIUM sau SULFACOCCIROM C (individual).


Datorită faptului că infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea post vaccinală, trebuie evitată vaccinarea în timpul episoadelor de boală.


Laboratorului de Diagnostic ROMVAC Vaccinarea contra paramixovirozei se recomandă, deci, a se efectua precoce la vârsta de 21-30 zile cu vaccinurile PARAMIXOVACOL sau COLUMBOPOLIVAC S (vaccin bivalent, apos, contra paramixovirozei şi salmonelozei) şi a se realiza supravegherea eficienţei vaccinării contra paramixovirozei prin teste serologice de laborator, pentru a evita nereuşitele (organismul porumbeilor nefiind capabil să-şi formeze anticorpii anti paramixoviroză).


DR. C.TUDORAN medic primar veterinar
ŞEF LABORATOR DIAGNOSTIC ROMVACMai multe Ştiri

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură