Bolile cu transmitere sexuală: mai mulți parteneri înseamnă o imunitate mai bună?

(28.10.2015) Se credea că ușoara proliferare a bolilor cu transmitere sexuală în cazul infidelității la animale este importantă în formarea imunității la mamifere.

Rezultatele publicate în jurnalul științific “Functional Ecology” din această săptămână demonstreză că această simplă idee nu se aplică și la rozătoare, ci mediul de viață și cel înconjurător pot să fie factori cheie în ceea ce privește variația în investiția imună asupra mamiferelor.

Se credea că ușoara proliferare a bolilor cu transmitere sexual în cazul infidelității la animale este importantă la formarea imunității la mamifere. Rezultatele publicate în jurnalul științific “Functional Ecology” din această săptămână demonstreză că această simplă idee nu se aplică și la rozătoare, ci mediul de viață și cel înconjurător pot să fie factori cheie în ceea ce privește variația în investiția imună asupra mamiferelor.

Sistemul imunitar protejează organismele împotriva bolilor. Prin urmare, detectarea factorilor care conturează acest sistem este foarte importantă, atât pentru știința medicală umană, cât și pentru cea animală. Una din întrebările esențiale este daca expunerea la bolile cu transmitere sexuală este una dintre principalele forțe care variază în imunitatea mamiferelor. Anumite date sugerează că la fel s-a petrecut și în cazul primatelor și a carnivorelor și că până acum se credea că se aplică și la mamifere. Cercetătorii de la Institutul  de Cercetare Zoo și a Naturii German Leibniz (IZW) au dovedit că în cazul rozătoarelor, care reprezintă  40 % din totalitatea speciilor de mamifere, nu se aplică.

Pentru a evalua ipoteza “bolilor cu transmitere sexuală”, cercetătorii de la IZW au preluat date de la 145 de studii efectuate asupra rozătoarelor. Au folosit numărul total al celulelor albe și cele două componente de bază ale acestora, neutrofilele și limfocitele, ca măsuri de imunitate. Aceștia au cuantificat riscul bolilor cu transmitere sexuală, utilizând mostre din masele de testicule, un indicator cunoscut al numărului de parteneri de împerechere între specii. Efectele diferențelor dintre masele corporale și circumstanțele de viață (captivitate vs. libertate) au fost luate, de asemenea, în considerare în cadrul analizelor. Rezultatele demontrează că speciile mari au arătat o creștere în ceea ce privește numărul de celule imune. De asemenea, indivizii din populațiile captive au arătat un număr de limfocite mai mare decât indivizii din libertate. Cu toate acestea, probele din testicule nu variază prin imunitate, ceea ce sugerează că bolile cu transmitere sexuală nu joacă un rol important în modelarea sistemului imunitar la rozătoare.

“După cum știm că prevalența agenților patogeni cu transmitere sexuală, precum si parametri imunologici pot să difere între grupuri de mamifere, presiunea bolilor cu transmitere sexuală poate sa nu fie principalul determinant al funcției imunitare de conducere în cazul tuturor mamiferelor”, spune Jundong Tian, coordonatorul principal al studiului.

“Mai mult, există evidențe substanțiale ale efectelor captivității asupra psihologiei și a organismelor. Acest fapt sugerează că descoperirile care derivă de la populațiile captive trebuie să fie analizate cu atenție dacă dorim să înțelegem cum au acționat forțele evolutive asupra sistemului imunitar pe decursul a milioane de ani”, comentează Gábor Czirják, cercetatorul principal al studiului.

Identificarea factorilor care conturează imunitatea mamiferelor poate să conducă în cele din urmă la progresele medicinei. Studiile efectuate pe rozătoare sunt parțial importante în acest caz, după cum soarecii și șobolanii– reprezentanți cheie ale acestui grup de mamifere – continuă să servească drept o sursă majoră de animale pentru cercetare biomedicală.

Publicație:

Tian JD, Courtiol A, Schneeberger K, Greenwood AD, Czirják GÁ (2014): Circulating white blood cell counts in captive and wild rodents are influenced by body mass rather than testes mass, a correlate of mating promiscuity. FUNCTIONAL ECOLOGY. Doi:10.1111/1365-2435.12394


MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură