Primele primate care hibernează în afara Madagascarului

(21.12.2015) Până în ziua de astăzi, 3 specii de lemuri din Madagascar au fost singurele primate cunoscute să hiberneze. Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena, Austria, arată acum pentru prima dată faptul că speciile de primate care locuiesc în Vietnam, Cambodgia, Laos și China, lorisul pigmeu lent hibernează, de asemenea, cu scopul de a conserva energie. Rezultatele au fost publicate în “Scientific Reports”.

Hibernarea este o stare de conservare a energiei în timpul căreia temperatura corpului și metabolismul sunt reduse drastic. Dacă această stare durează mai mult de 24 de ore, aceasta se numește hibernare. Perioadele scurte sunt numite toropeli de zi cu zi. Există multe mamifere care hibernează. Cu toate acestea, printer primate, hibernarea este o capacitate rară, așa cum a fost constatat anterior doar la trei specii de lemur. Lemurii trăiesc exclusiv pe insula Madagascar unde ei hibernează pe parcursul sezonului secetos pentru a conserva apa.

Lorisul pigmeu lent din Asia de Sud-Est hibernează regulat

O echipă de la Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, colaborând cu colegii din Centrul Vietnamez pentru Salvarea Primatelor pe cale de dispariție, a descoperit un alt primat care hibernează: lorisul pigmeu lent (Nycticebus pygmaeus). Aceștia fac parte din așa-numitele primate cu nasul umed, ce ajung la o dimensiune corporală de aproximativ 20 cm și o masa corporală de 400 grame. Ei trăiesc în Asia de Sud-Est și sunt animale nocturne ce trăiesc în copaci.

Cercetătorii au investigat temperatura corpului a cinci loriși pigmei toamna, iarna și primăvara într-o rezervație de primate vietnameze. S-a dovedit faptul că ambele sexe au arătat în mod repetat episoade de hibernare ce durează până la 63 ore între lunile decembrie și februarie. Potrivit autorului Thomas Ruf, motivul de bază este probabil un ceas anual endogen, care induce hibernarea la un moment al anului când cantitatea de hrană disponibilă este în scădere. Pe lângă toata acestea, mai este de asemenea și temperatura ambiantă, care este în scădere față de restul anului. “În Vietnam unde am studiat animalele, există anotimpuri bine delimitate. Temperatura ambiantă poate scădea și la 5 grade Celsius. Acesta este exact momentul în care probabilitatea ca animalele să intre în hibernare este cea mai ridicată”, explică Ruf.


Primatele din SE Asiei hibernează în mod regulat

Potrivit lui Ruf, lorișii pigmei care trăiesc în libertate sunt adaptați la cantitatea redusă de hrană disponibilă pe perioada iernii. Pe parcursul sezonului rece, cantitatea de hrană disponibilă este redusă. Hibernarea ajută atunci la conservarea energiei. “Au existat observații anecdotice referitoare la lorișii pigmei care au rămas inactivi pentru mai multe zile. Ocazional, animalele au fost surprinse simțind răceală la atingere. Cu toate acestea, am descoperit abia acum ca lorișii hibernează”, explică autorul Thomas Ruf.

Hibernarea ca strategie pe parcursul iernii printre primate

Anterior, oamenii de știință au presupus că condițiile de mediu din Madagascar ar fi putut fi cruciale pentru apariția hibernării printre primate. “Descoperirea noastră recentă a speciilor de primate care hibernează în afara Madagascarului, aruncă o lumină nouă asupra evoluției hibernării”, subliniază Ruf. “Este posibil ca hibernarea să fie folosită ca strategie pe parcursul iernii și de către alte specii care încă nu au fost studiate.”

Publicație:

Articolul „Hibernation in the pygmy slow loris (Nycticebus pygmaeus): multiday torpor in primates is not restricted to Madagascar”,  by Thomas Ruf, Ulrike Streicher, Gabrielle L. Stalder, Tilo Nadler und Chris Walzer was published in Nature’s Scientific Reports. DOI: 10.1038/SREP17392
http://nature.com/articles/doi:10.1038/srep17392

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură