Echipă de cercetare internațională determină lipsa cunoștințelor în ceea ce privește apariția speciilor

(09.10.2015) Schimbul global de date biologice este crucial pentru studiul și protejarea naturii

Tigrul, vulturul-harpie, salamandra gigantică: Economiile emergente din Brazilia și China adăpostesc cele mai fascinante și cele mai amenințate animale din lume. Totuși, în ciuda acestor comori biologice, foarte puține evidențe biologice sunt accesibile pentru aceste țări.

Acest lucru a fost dovedit de către cel mai cuprinzător sondaj despre distribuția globală a speciilor până în prezent, publicat în jurnalul “Nature Communications” de către o echipă de cercetare internațională de la Universitatea Göttingen din Germania, Universitatea US-American din Florida și de la Universitatea Yale.

Cercetătorii au investigat milioane de înregistrări de apariție a tuturor speciilor cunoscute de mamifere, păsări și amfibieni, multe dintre acestea aflându-se în muzee de istorie naturală, fapt ce facilitează accesul la informațiile despre locația colecțiilor de animale disponibile. Cercetătorii au calculat cat de bine reprezintă aceste date speciile din diferite părți ale lumii.

“Până acum se credea ca cele mai mari lacune în cunoștințe erau în țările tropicale în curs de dezvoltare, care sunt bogate în ceea ce privește biodiversitatea, dar le lipsesc adesea resursele pentru a o studia,” explică coordonatorul principal al studiului, Dr. Carsten Meyer de la Universitatea Göttingen. “În consecință, am fost surprinși să găsim cele mai mari lacune de cunoștințe în economii emergente relativ bogate.“


Muzeele de istorie naturală din jurul lumii adăpostesc milioane de specii pe animale. Locațiile în care acestea au fost colectate informează despre distribuția speciilor: Kristen Grace/Muzeul de istorie natural din Florida

Echipa a investigat motivele diferențelor regionale. Factorii decisivi au fost proximitatea spațială față de instituțiile de cercetare, dorința țărilor de a împărtăși datele la nivel național și disponibilitatea fondurilor de cercetare.

“Dacă am vrea să imbunătățim în mod eficient cunoștințele globale, ar fi de mare ajutor îmbunătățirea cooperării științifice dintre economiile industrializate și cele emergente,” spune Dr. Meyer. “Aceste din urmă țări dețin adesea foarte multe informații, dar momentan nu le fac disponibile pe plan internațional.”

“Accesul gratuit și ușor la date exacte despre apariția plantelor și a animalelor este crucial pentru a putea răspunde la întrebări esențiale în ceea ce privește ecologia și evoluția“, explică co-liderul studiului, Prof. Holger Kreft de la Universitatea Göttingen.

“De exemplu, asemenea date pot fi folosite pentru a estima cum vor reacționa speciile din jurul lumii la viitoarele schimbări ale climatului. Asemenea date construiesc, de asemenea, fundații științifice pentru decizii importante în politica de mediu, de exemplu, unde este cazul să se stabilească zone protejate sau daca este cazul ca unele specii să fie trecute la categoria “în pericol”.

Cercetătorii speră că noile descoperiri vor contribui la o mai bună coordonare internațională a eforturilor pentru colectarea și  furnizarea de date despre biodiversitate. Finanțarea și expertiza pentru asemenea activități există, în primul rând, în țările industrializate, care sun adesea sărace în specii și deja le-au studiat pe toate. “Câteva dintre aceste resurse ar trebuie să fie aplicate mai bine în țările care nu dispun de expertiza necesară și de tehnologiile moderne.

Acest lucru s-ar putea face printr-un parteneriat direct între instituțiile de cercetare din țările industrializate și în dezvoltare,“ spune Dr. Meyer. Potrivit studiului, chiar și naturaliști amatori pot face contribuții importante la cercetarea privind distribuția speciilor, prin urmare, să asiste la protecția acestora. Aplicațiile pe smartphone cum ar fi eBird, iNaturalist sau Map of Life le permite iubitorilor de natură să-și împărtățească observațiile despre animale online, cu cercetători din jurul lumii.

Publicație:

Carsten Meyer et al. Global priorities for an effective information basis of biodiversity distributions. Nature Communications 2015. Doi: 10.1038/NCOMMS9221.

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură