Îmbunătățirea serviciilor veterinare pentru animalele domestice sunt relevante pentru conservarea leoparzilor

(10.07.2015) Specialiștii biologi în conservarea speciilor investighează conflictele dintre om și sălbăticie de lângă Parcul Național din Iran

În împrejurimile din zonele de conservare a sălbăticiei, conflictele dintre om și aceasta sunt mai întâlnite decât  prădarea animalelor domestice. Un exemplu este Parcul Național Golestan din Iran care păstrează singura și cea mai mare populație de leoparzi persiani de pe glob.

În toate cele 34 de sate din împrejurimile parcului național o echipă de cercetare germano-iraniană condusă de specialiștii de la Universitatea din Göttingen au studiat principalele motive determinante ale prădării animalelor domestice.

Specialiștii biologi în conservare au aflat că cu cât sunt sătenii mai nemulțumiți de serviciile veterinare oferite de către echipele de vaccinare sprijinite de stat, cu atât mai mult vor fi predispuși la a pierde animalele din curte și câinii în fața leoparzilor. Datele găsite au fost publicate în ziarul de acces deschis PLoS One.

Pantera

Din moment ce mai mulți săteni din zona parcului trăiesc de pe urma animalelor domestice, există pierderi majore de venit  cauzate de prădarea intensă  și acest lucru provoacă atitudini ostile și persecutarea leoparzilor.

În discuțiile avute cu sătenii legate de păstrarea economiei precum și promovarea conservării acelei pisici mari, sistemul veterinar pentru animale domestice a reprezentat o problemă centrală. “În mod suprinzător, satisfacerea nevoilor de servicii veterinare a fost singurul factor care a lăsat loc de preziceri ale probabilităților de conflict și prădare a animalelor domestic și a câinilor, ” afirmă cercetătorul șef Dr. Igor Khorozyan de la Universitatea din Göttingen.

Bovinele, ovinele şi caprinele din zonă sunt afectate de fasciolioză, febră aftoasă, infecţii ale copitelor, echinococoză şi boli provocate de căpuşe. “Probabil că infecţiile copitelor limitează fuga animalelor şi le expune la o prădare mai accentuată,” declară Dr. Khorozyan.

“Sătenii s-au plâns că echipajele de vaccinare vin prea târziu, când bolile sunt deja răspândite, iar vaccinarea tardivă este ineficientă. Serviciile furnizate de către veterinarii privaţi sunt, de cele mai multe ori, inaccesibile din punct de vedere financiar.” În plus, prădarea accentuată a leoparzilor asupra câinilor prezintă un interes special pentru conservaţionişti.

Deoarece câinii din zona de studiu nu sunt vaccinaţi, aceştia pot să prezinte focare de infecţie, la care leoparzii sunt sensibili, cum ar fi boala Carré, rabie, tuberculoză şi râie.

“Prin urmare, facem apel la îmbunătățirea eficienței serviciilor veterinare pentru a minimaliza pierderile de animale domestice şi de câini datorate bolilor şi prădării leoparzilor,” spune Dr. Matthias Waltert, om de ştiinţă a conservării la Universitatea din Göttingen şi coordonator al echipei de cercetare Germano-Iraniene.

Vaccinarea eficientă din jurul parcului necesită o bună coordonare între corpurile administrative, pentru a asigura vaccinarea la timp, diagnosticarea şi tratamentul animalelor domestice. “O furnizare mai eficientă a serviciilor veterinare va creşte, de asemenea, simpatia publicului faţă de conservarea naturii şi, prin urmare, se va imbunătăţi sinergia dintre mijloacele de subzistență din mediul rural și a zonelor protejate.”

Publicaţie

Khorozyan, I., Soofi, M., Hamidi, A.K., Ghoddousi, A. and Waltert, M. (2015) Nemulțumirea față de serviciile veterinare este asociată cu prădarea animalelor domestic de către leoparzi (Panthera pardus). PLoS One, 10(6): e0129221, doi:10.1371/journal.pone.0129221


Mai multe Ştiri

workshop_anestezie

Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici

Maravet în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară, București vă invită în data de 24 martie la workshop-ul "Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici".
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Ziua femeii medic veterinar 2018

În 9-10 martie a avut loc evenimentul anual organizat de Amvac/Rosava „Ziua femeii medic veterinar“. Maravet mulțumește tuturor participanților. Vă așteptăm și la anul cu noi surprize.
Citește mai mult

RoVECCS

Congresul Național de Urgențe și Terapie Intensivă Veterinară ROVECCS

Maravet vă invită cu drag la cel de-al 4-lea congres RoVECCS! Congresul Național de Urgențe și Terapie Intensivă Veterinară ROVECCS: 16-18 martie, Teatrul Regal Elisabeta, București.
Citește mai mult

Ziua Femeii Medic Veterinar

Ziua Femeii Medic Veterinar

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie, Maravet, în calitate de sponsor platinum, vă așteaptă la evenimentul „Ziua femeii medic veterinar“, pe 9 şi 10 martie, la Sibiu.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

La mulți ani cu ocazia zilei de 1 martie

Echipele Maravet si VET-Magazin urează la mulți ani tutoror colaboratoarelor. O primavară frumoasă alături de cei dragi și împliniri pe toate planurile.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

20 de ani de Maravet

Săptămâna aceasta Maravet a împlinit 20 de ani. Trăim prezentul...provocăm viitorul.
Citește mai mult

Congres International Nefrologie

Congresul Internațional de Nefrologie Veterinară

În perioada 23-24 februarie, la Crystal Palace Ballrooms București va avea loc cea de-a doua ediție a Congresului Internațional de Nefrologie Veterinară.
Evenimentul reunește specialiști în patologia animalelor de companie, cu preocupări în domenii precum: nefrologie, cardiologie, endoscopie, parazitologie și medicina veterinară internă. 
Citește mai mult

Asociația Medicilor Veterinari Clinicieni din București organizează cursuri de perfecționare continuă

Asociația Medicilor Veterinari Clinicieni din București va organiza în data de 4 februarie 2018, începând cu ora 14:00 cursuri de perfecționare continuă. Evenimentul va avea loc la hotel Rin Central, București.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură