Îmbunătățirea serviciilor veterinare pentru animalele domestice sunt relevante pentru conservarea leoparzilor

(10.07.2015) Specialiștii biologi în conservarea speciilor investighează conflictele dintre om și sălbăticie de lângă Parcul Național din Iran

În împrejurimile din zonele de conservare a sălbăticiei, conflictele dintre om și aceasta sunt mai întâlnite decât  prădarea animalelor domestice. Un exemplu este Parcul Național Golestan din Iran care păstrează singura și cea mai mare populație de leoparzi persiani de pe glob.

În toate cele 34 de sate din împrejurimile parcului național o echipă de cercetare germano-iraniană condusă de specialiștii de la Universitatea din Göttingen au studiat principalele motive determinante ale prădării animalelor domestice.

Specialiștii biologi în conservare au aflat că cu cât sunt sătenii mai nemulțumiți de serviciile veterinare oferite de către echipele de vaccinare sprijinite de stat, cu atât mai mult vor fi predispuși la a pierde animalele din curte și câinii în fața leoparzilor. Datele găsite au fost publicate în ziarul de acces deschis PLoS One.

Pantera

Din moment ce mai mulți săteni din zona parcului trăiesc de pe urma animalelor domestice, există pierderi majore de venit  cauzate de prădarea intensă  și acest lucru provoacă atitudini ostile și persecutarea leoparzilor.

În discuțiile avute cu sătenii legate de păstrarea economiei precum și promovarea conservării acelei pisici mari, sistemul veterinar pentru animale domestice a reprezentat o problemă centrală. “În mod suprinzător, satisfacerea nevoilor de servicii veterinare a fost singurul factor care a lăsat loc de preziceri ale probabilităților de conflict și prădare a animalelor domestic și a câinilor, ” afirmă cercetătorul șef Dr. Igor Khorozyan de la Universitatea din Göttingen.

Bovinele, ovinele şi caprinele din zonă sunt afectate de fasciolioză, febră aftoasă, infecţii ale copitelor, echinococoză şi boli provocate de căpuşe. “Probabil că infecţiile copitelor limitează fuga animalelor şi le expune la o prădare mai accentuată,” declară Dr. Khorozyan.

“Sătenii s-au plâns că echipajele de vaccinare vin prea târziu, când bolile sunt deja răspândite, iar vaccinarea tardivă este ineficientă. Serviciile furnizate de către veterinarii privaţi sunt, de cele mai multe ori, inaccesibile din punct de vedere financiar.” În plus, prădarea accentuată a leoparzilor asupra câinilor prezintă un interes special pentru conservaţionişti.

Deoarece câinii din zona de studiu nu sunt vaccinaţi, aceştia pot să prezinte focare de infecţie, la care leoparzii sunt sensibili, cum ar fi boala Carré, rabie, tuberculoză şi râie.

“Prin urmare, facem apel la îmbunătățirea eficienței serviciilor veterinare pentru a minimaliza pierderile de animale domestice şi de câini datorate bolilor şi prădării leoparzilor,” spune Dr. Matthias Waltert, om de ştiinţă a conservării la Universitatea din Göttingen şi coordonator al echipei de cercetare Germano-Iraniene.

Vaccinarea eficientă din jurul parcului necesită o bună coordonare între corpurile administrative, pentru a asigura vaccinarea la timp, diagnosticarea şi tratamentul animalelor domestice. “O furnizare mai eficientă a serviciilor veterinare va creşte, de asemenea, simpatia publicului faţă de conservarea naturii şi, prin urmare, se va imbunătăţi sinergia dintre mijloacele de subzistență din mediul rural și a zonelor protejate.”

Publicaţie

Khorozyan, I., Soofi, M., Hamidi, A.K., Ghoddousi, A. and Waltert, M. (2015) Nemulțumirea față de serviciile veterinare este asociată cu prădarea animalelor domestic de către leoparzi (Panthera pardus). PLoS One, 10(6): e0129221, doi:10.1371/journal.pone.0129221


Mai multe Ştiri

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

4 factori care transformă industria veterinară

Creșterea competiției în mediul online în ceea ce privește vânzarea medicamentelor pentru pureci și căpușe, îmbătrânirea demografică în rândul medicilor veterinari, datoriile generate de studii.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Workshop „Chirurgia Aparatului Urinar”

Weekend-ul trecut a avut loc workshop-ul „Chirurgia Aparatului Urinar” susținut de Dr. Vitalaru Bogdan Alexandru la Center of Hope în Brănești.
Citește mai mult

Cupa Pescarului Sud

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Sud

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Greaca-Cercani, judetul Giurgiu în 22-23 iunie 2018.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Moldova

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Iazul Frasin în județul Iași în 18-19 mai 2018.
Citește mai mult

Cupa Pescarului Ardeal

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Ardeal

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Sacoșu Turcesc în județul Timiș în 11-12 mai 2018.
Citește mai mult

SofistiCat 2018

SofistiCat 2018 la Romexpo

În intervalul 14-15 aprilie, Maravet și partenerul său, Farmina Pet Foods România, în calitate de sponsori ai evenimentului, vă așteaptă la expoziția felină "SofistiCat International Spring Show" la Romexpo.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură