Competiţia cu strămoşii pisicilor a dus la dispariţia multor specii de câini din trecut

(18.08.2015) Competiţia a jucat un rol mai important în evoluţia familiei de câini (lupi, vulpi şi rudele acestora) decât schimbarea climatului, arată un nou studiu internaţional publicat în PNAS.

O echipă internaţională formată din oameni de ştiinţă de la Universitatea din Gothenburg (Suedia), São Paulo (Brazilia) şi Lausanne (Elveţia) au analizat peste 2000 de fosile şi au descoperit că venirea felidelor în America de Nord din Asia a avut un impact mortal asupra diversităţii familiei de câini, contribuind la dispariţia a 40 de specii.Competiţia cu strămoşii pisicilor a dus la dispariţia multor specii de câini din trecut


“În mod normal ne aşteptăm ca schimbarea climatului să joace un rol important în evoluţia biodiversităţii. În schimb, competiţia dintre diferitele specii carnivore s-a dovedit a fi mai importantă pentru canide” spune Daniele Silvestro, fondatoarea Departamentului de Ştiinţe Biologice şi de Mediu, Universitatea din Gothenburg.

Familia câinilor își are originile în America de Nord de acum 40 de milioane de ani şi a atins diversitatea maximă cu aproximativ 22 de milioane de ani în urmă, când mai mult de 30 de specii au populat continentul. Astăzi, doar 9 specii din familia câinilor trăiesc în America de Nord.

Aceştia şi-au crescut progresiv greutatea corpului şi s-au specializat în a deveni prădători de talie mare. Câteva specii au depăşit 30 kg şi se numărau printre cele mai mari carnivore de pe continentul Americii de Nord. Deşi în zilele de azi mai multe carnivore de talie mare se confruntă cu un risc de dispariţie mai crescut decât speciile mici, fondatorii studiului nu au găsit nicio evidenţă a unui tipar similar printre speciile de canide din trecut.

Succesul evoluţionar al animalelor carnivore este inevitabil legat de abilitatea acestora de a obţine hrană. Cantitatea limitată de resurse (prada) impune o competiţie dură între carnivorele care împart aceeaşi arie geografică. De exemplu, carnivorele africane precum câinii sălbatici, hienele, leii şi alte felide, sunt într-o continuă competiţie pentru hrană.

În trecut, carnivorele din America de Nord puteau să aibă o dinamică asemănătoare iar competiția era între speciile din familia de câini și felidele de atunci. În mod interesant, în timp ce felidele păreau să aibă un impact negativ mai puternic asupra supraviețuirii câinilor, opusul nu este adevărat. Acest fapt sugerează că felidele trebuie să fi fost prădători mai eficienți decât speciile deja dispărute din familia de câini.

Publicație

Silvestro D, Antonelli A, Salamin N, Quental T B: The role of clade competition in the diversification of North American canids.
Proceedings of the National Academy of Science USA (2015).
Întreg articolul este disponibil gratuit la adresa urmatoare: http://www.pnas.org/content/early/2015/06/23/1502803112.abstract

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură