Cerbul roșu se hrănește mult mai puțin pe perioada iernii

(17.12.2015) În timpul sezonului de iarnă, ierbivorele din zonele nordice trebuie să facă față unei resurse de alimente care este atât limitată cât și de calitate proastă. Capacitatea cerbului de a face față acestor situații extreme a fost studiată în cadrul unui studiu făcut de Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena. Studiul a arătat faptul că și atunci când este disponibilă hrană de calitate bună, animalele mănâncă doar jumătate din cât mânâncă pe perioada verii. Acestea reduc dimensiunea tractului gastro-intestinal și extrag nutrienții într-un mod mai eficient. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Fiziologie.

Un experiment menit sa analizeze modul de hrănire la 16 cerbi de sex feminin a fost efectuat pe o perioadă de 3 ani pentru a investiga posibilele diferențe în care animalele reglementeză aportul lor alimentar și absorbția nutrienților.

Cerbul reduce aportul alimentar iarna la jumătate

 În ciuda disponibilității nelimitate de hrană, în mod normal animalele au mâncat doar jumătate pe zi pe parcursul iernii la fel ca vara. În același timp, masa organelor viscerale a animalelor a fost semnificativ mai mică. “Apetitul redus iarna ajută renul să piardă timp și energie în cautarea neproductivă de hrană”, spune autorul Walter Arnold, conducătorul Institutul pentru Studiul Faunei Sălbatice. “Un aport scăzut de hrană duce la un tract gastro-intestinal mai mic, care în schimb, ajută la salvarea energiei”.


Cerb consumând apă

Asimilarea mai efficientă a nutrienților pe parcursul iernii

Studiind aportul activ de glucoză și proteină din hrana digerată prin mucoasa intestinală a arătat faptul că ratele de transport de nutrienți au crescut pe parcursul iernii în raport cu vara.Rezultatele a fost obținute utilizând două metode independente: Prima a fost realizată indirect prin măsurarea electrofiziologică a transportului de nutrienți în stare proaspătă în țesutul intestinal activ al cerbului. A doua a fost făcută direct prin măsurarea aportului de nutrienți prin membrana celulară a celulelor mucoasei intestinale. Această metodă a cuprins izolarea membranelor celulare din mucoasa intestinală, care în tubul de test a format vezicule, conținând proteine de transport în funcțiune. Aceste proteine au transportat nutrienți marcați mai rapid în membranele veziculare care au fost pregătite din celulele intestinale ale animalelor de iarnă.

Digestia intensă a fost de asemenea indicată de concentrația scăzută de proteine brute în materiile fecale ale animalelor de iarnă față de animalele de vară în ciuda nivelurilor similare a aportului de proteină brută.

“Cerbul roșu a exploatat la maximum hrana disponibilă și cu un conținut energetic redus. Fiecare calorie contează, deoarece echilibrul energetic iarna este negativ și rezervele de grăsime din corp sunt disponibile doar într-o măsură limitată”, spune Arnold.

Hrana de iarnă conține o cantitate mică de nutrienți

“Extragerea nutrienților din hrană este mai eficientă iarna decât vara. Cerbul roșu ia mai puțin nutrienți din furaje iarna, dar le exploatează la maxim. Fiecare calorie contează, pentru că echilibrul energetic este de negativ în timpul iernii, și rezervele de grăsime sunt limitate”, explică Arnold. “Vara, cerbul roșu nu pierde mult timp prin digerarea hrănii. Ei maximizează aportul de energie prin un consum mai mare de hrană mai multă și prin digestia rapidă și eficientă, din moment ce cât aceștia pot foarte ușor să își acceseze sursele de hrană pe parcursul verii”.

Publicație

Articolul “Contrary seasonal changes of rates of nutrient uptake, organ mass, and voluntary food intake in red deer (Cervus elaphus)”, de Arnold Walter, Beiglböck C, Burmester M, Guschlbauer M, Lengauer A, Schröder B, Wilkens MR and Breves G. a apărut în jurnalul American de Fiziologie - Fiziologie Comparativă regulatorie și integrativă. DOI: 10.1152/ajpregu.00084.2015
http://ajpregu.physiology.org/content/309/3/R277


MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură