Broaștele cu dinți – Patru noi specii autohtone în pădurile din Africa de Vest

(31.07.2015) Din singura familie de vertebrate autohtone din Africa de Vest, broaștele cu dinți, doar o singură specie mai este cunoscută.

Datorită nevoilor lor de habitat, curenților din pădurea tropicală, și datorită intervalelor de distribuție mici, toate broaștele cu dinți prezintă un risc de extincție și de pierdere a habitatului în curs de desfăşurare, fapt care necesită eforturi imediate de conservare. Lucrarea este disponibilă în ziarul de liber acces “Zoosystematics and Evolution“ publicat de către Museum für Naturkunde din Berlin.

Singura specie din Africa de Vest Odontobatrachus natator a fost recunoscută abia anul trecut ca și reprezentantă a singurei familii de vertebrate autohtone din pădurile din Guineea  Superioară. Recent, prin tehnici moleculare, Dr. Michael Barej de la Museum fürNaturkunde Berlin și colegii săi au descoperit existența a unei specii în pericol.
În lucrarea prezentată, această echipă a demonstrat  variația morfologică a tuturor populațiilor cunoscute de broaște cu dinți vest-africane și a verificat prezența speciilor noi. Aceste amănunte sunt cruciale pentru conservarea biodiversității din Guineea  Superioară și subliniază vulnerabilitatea sa. Toate speciile din această unică și autohtonă familie sunt în pericol.

broasca_cu_dinti
Broasca cu dinţi Odontobatrachus ziama

O morfologie unică prin prezența colțului purtător de nume ca un apendice în partea de jos a dinților curbați în mandibula superioară la adulți sau buzele groase la mormoloci, este ceea ce le diferențiază pe broaștele cu dinți vest-africane de celelalte familii de broaște. Totuși, datorită unei puternice asemănări morfologice dintre toate populațiile cunoscute, doar o singură specie, O. natator, a fost recunoscută mai mult de un secol în pădurile din Africa de Vest.

Noi analize au dezvăluit o variație genetică neașteptată. Aceasta și alte tipare complementare biogeografice confirmă prezența unei specii adiționale în această familie pre-existentă de broaște(cuprinde doar o singură specie) asemănătoare. Descrierea celor patru noi specii făcută de Dr. Barej și echipa sa, este bazată pe o analiză combinată a geneticii și trăsăturilor morfologice.

Creșterea speciei în această unică ascendență  și distribuireaa tiparului încurajează pe viitor alți cercetători să caute specii ascunse și nedescoperite din pădurile din biodiversitatea din Guineea Superioară . Barej și colegii săi susțin că  “recunoașterea și descrierea  speciei este doar primul pas care oferă baza pentru studiile aferente pentru strangerea de informații despre ecologie și comportament sau simplu spus – faptul că numești o specie nu înseamnă că o și cunoști.

Rezultatele prezentate corespund Listei Roşii a IUCN, categoria “Pe cale de dispariţie” pentru toate speciile noi descrise. Aceste broaşte traiesc de-a lungul curenţilor puternici şi cascadelor, în puţinele locuri rămase din pădurile primare ale Africii de Vest.
Cercetătorii se tem că “Speciile de broască-torent din Africa de Vest se află în pericol de a deveni pe cale de dispariţie din cauza dispariţiei habitatului din focarul de biodiversitate al Guineei Superioare, a cărui “adevărată” biodiversitate este încă departe de a fi complet cunoscută”. Studiul este publicat în jurnalul cu acces deschis "Zoosystematics and Evolution” publicat de către Museum für Naturkunde din Berlin.

Publicaţie:

Michael F. Barej, Andreas Schmitz, Johannes Penner, Joseph Doumbia, Laura Sandberger-Loua, Mareike Hirschfeld, Christian Brede, Mike Emmrich, N’Goran Germain Kouamé, Annika Hillers,7, Nono L. Gonwouo, Joachim Nopper, Patrick Joël Adeba, Mohamed A. Bangoura, Ceri Gage, Gail Anderson, Mark-Oliver Rödel (2015): Viaţa în punctul unde se întâlneşte pamantul cu marea – imagine de ansamblu asupra diversităţii de broaşte-torent din Africa de Vest (Anura, Odontobatrachidae, Odontobatrachus). Zoosyst. Evol. 91 (2): 115–149. DOI 10.3897/zse.91.5127


MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură