EFSA, ECDC and EMEA: joint scientific report on MRSA

(29.06.2009) EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Control and Prevention) and EMEA (European Medicines Agency) have published a joint Scientific Report on meticillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in livestock, pets and foods on 16 June.

EFSA’s Panel on Biological Hazards and ECDC concluded that “food-producing animals such as pigs, veal calves and broiler chickens often carry without symptoms a specific strain of MRSA called CC398. However, while food may be contaminated by MRSA there is currently no evidence that eating or handling contaminated food can lead to an increased health risk for humans”. Persons in contact with live animals that carry the CC398 strain of MRSA could be at risk of infection.

Pet animals can also be infected with MRSA, but theses strains first are transferred from humans to pets and then back to humans. Therefore basic hygiene measures and avoiding direct contact with nasal secretions, saliva and wounds is recommended in the report and the most effective control measures were identified at farm level.

EMEA parallel looked at the risk of MRSA colonisation or infection of animals in the context of the authorisation and the use of veterinary antimicrobial medicines. Prudent use of antimicrobials in animals should remain a key measure and the CVMP (Committee for Medicinal Products for Veterinary Use) recommended “monitoring of animal consumption of antimicrobials to identify any sources of unnecessary use”.

The Committee also recommended that medicines of last resort for MRSA treatment in humans should be avoided in animals, so as to ensure their continued efficacy in humans. For the complete report: EFSA Website: http://efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902581497.htm

 


Ştiinţa

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură