Dr. Peter Charles Doherty - singurul medic veterinar laureat al premiului Nobel

(22.02.2013) Anul acesta medicina veterinară aniversează 17 ani de când Dr. Peter Doherty a devenit singurul medic veterinar laureat al premiului Nobel. Cea mai înaltă distincție a lumii științifice i-a fost acordată în 1996 pentru studiile sale în domeniul imunologiei, realizate împreună cu Rolf M. Zinkernagel.

Dr. Peter Charles Doherty
Dr. Peter Charles Doherty
Cercetările celor doi, demarate în 1970, au condus la descoperirea Complexului Major de Histocompatibilitate. Această descoperire a avut loc pe parcursul studiilor privind rolul și modul de acțiune al limfocitelor T în imunitatea mediată celular. CMH a fost, de asemenea, identificat drept responsabil pentru respingerea țesuturilor în cadrul intervențiilor de transplant. Doherty și Zinkernagel au demonstrat un alt rol al CMH - intervenția în răspunsul imun împotriva virusului meningitei.

Născut în Brisbane, Australia, într-o familie cu rădăcini irlandeze, Peter Doherty a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în 1962, trei ani mai târziu obținând diploma de masterat la Universitatea din Queensland, iar în 1970 susține examenul de doctorat la Universitatea din Edinburgh. 

În 2005, la 11 ani după obținerea premiului Nobel pentru medicină, publică lucrarea "Ghidul începătorului pentru obținerea premiului Nobel", volum dedicat studenților și tinerilor cercetători.

În prezent, Dr. Peter Doherty este, la 73 de ani, un om de știință activ, continuându-și proiectele de cercetare în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al Universității din Melbourne.


Mai multe Ştiri

Cupa Pescarului Sud

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Sud

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Greaca-Cercani, judetul Giurgiu în 22-23 iunie 2018.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Moldova

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Iazul Frasin în județul Iași în 18-19 mai 2018.
Citește mai mult

Cupa Pescarului Ardeal

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Ardeal

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Sacoșu Turcesc în județul Timiș în 11-12 mai 2018.
Citește mai mult

SofistiCat 2018

SofistiCat 2018 la Romexpo

În intervalul 14-15 aprilie, Maravet și partenerul său, Farmina Pet Foods România, în calitate de sponsori ai evenimentului, vă așteaptă la expoziția felină "SofistiCat International Spring Show" la Romexpo.
Citește mai mult

Stând la trecerea de...gâște

În Olanda, gâștele au prioritate.
Citește mai mult

Vectori

Workshop-urile „Boli vectoriale la animale de companie în România: Aspecte practice

Echipa Maravet are plăcerea de a vă invita la Workshopul „Boli vectoriale la animale de companie în România: Aspecte practice".
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură