Farmacia pe teren: Fitofarmacia aduce şanse noi dar si riscuri

(19.10.2009) Nu este o noutate ca omul foloseşte substanţe din natură pentru a preveni sau a trata diferite boli, dar fitofarmacia este o ştiinţă relativ nouă.


Se studiază producerea de către plante a substanţelor farmaceutice, pe care acesta nu le produc in mod normal. De exemplu s-a produs experimental prin transfer de gene pe banane, in laborator aşa numita „banană injectabilă”.

O idee care se prefigurează  acum este producerea unor banane înarmate cu anticorpi împotriva indigestiei. Aşa s-ar putea imuniza o mare parte a populaţiei prin mijloace simple.

Contestatarii fitofarmaciei consideră că modificarea genetică a seminţelor si plantelor ar putea duce la apariţia acestora in industria alimentară sau chiar in natură. Cercetătorii văd însă tot mai multe domenii in care acestea ar putea fi aplicate.

Academia Europeană pentru Cercetare si Evaluare a Dezvoltării Ştiinţei şi Tehnici din Bad Neuenahr-Ahrweiler a realizat în anul 2008 un studiu despre şanse si riscuri in noile tehnici de producere a „biomedicamentelor”. Ca urmare a acestui studiu aceste medicamente au putut fi produse mult mai repede şi mult mai ieftin.

Se presupune ca piaţa de consum a  acestor medicamente a ajuns la circa  56 miliarde de Euro. Dar o serie de întrebări legate de etică, ecologie şi impactul social rămân încă deschise. Acestea sunt însă luate în considerare în studiul realizat.

Criticii însă atrag atenţia asupra faptului că se investesc sume enorme in studierea si tehnologizarea acestor metode, nu si a efectelor negative pe care acestea le-ar putea avea.

In acest moment este important să se studieze aceste avantaje si riscuri cât se poate de obiectiv. Adevărul este că în momentul de faţă nimeni nu ştie dacă este o aplicare a tehnicii sau o eroare care poate periclita omenirea, a căror urmări nu se pot vedea in zilele noastre.

Ştiinţa

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură