Antibiotics-resistant gulls worry scientists

(28.06.2009) The resistance pattern for antibiotics in gulls is the same as in humans, and a new study by Uppsala University researchers shows that nearly half of Mediterranean gulls in southern France have some form of resistance to antibiotics. The study is being published today in the journalPLoS One.

Bacteria that develop resistance to antibiotics are one of society’s greatest future threats and are having a major impact on our ability to use various medical treatments. The spread of resistance is no longer a local problem in hospitals; antibiotic-resistant bacteria are also spreading to and throughout the environment.

The research team at the Uppsala University Department of Medical Pathology has studied the occurrence of antibiotics-resistant bacteria in Mediterranean gulls in southern France.

“Gulls have developed behaviors that entail closer and closer contact with us, and opportunities arise for the exchange of bacteria. This is why they are extremely interesting to study,” says Mirva Drobni, who directed the study.

The findings of the study show that nearly half of the birds carry some form of resistance to antibiotics, and a tenth of them carry ESBL-producing bacteria. These bacteria have the capacity to break down some of our most powerful and important antibiotics and furthermore have an ability to spread extremely rapidly. The researchers were able to show that the resistance pattern was the same among gulls and humans, which indicates that human- and bird-borne bacteria and their resistance mechanisms are being mutually exchanged.

“These findings are worrisome as they also indicate a higher degree of resistance in bacteria from gulls than we see in humans in the same region. At present we don’t know whether they constitute merely a reservoir for antibiotics resistance or whether they are moreover a source of further dissemination to humans,” says Mirva Drobni.




Ştiinţa

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură