Limitări drastice la folosirea antibioticelor în zootehnie

(24.02.2016) Utilizarea antibioticelor în domeniul veterinar va fi mult restrânsă, după ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv și preventiv al animalelor cu aceste medicamente. În România, antibioticele sunt în centrul unei dezbateri dure între veterinari și farmaciile de profil, primii susținând comercializarea lor în condiții speciale, iar cealaltă parte considerând că restricțiile afectează legile concurenței.

Dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice a determinat adoptarea unor măsuri ce vizează utilizarea cât mai reglementată a acestor medicamente, susțin membrii Comitetului pentru mediu din Parlamentul European (PE), cu privire la votul dat asupra proiectelor de legi în legătură cu medicamente de uz veterinar. Deputații au cerut interzicerea tratamentului colectiv și preventiv al animalelor cu antibiotice, se arată într-un comunicat de presă al PE.

„Votul este un pas important pentru sănătatea animalelor și lupta împotriva rezistenței la antibiotice. Cu aceste noi dispoziții, se poate monitoriza mai bine și se poate controla utilizarea antibioticelor la animalele de fermă și, astfel, se reduce riscul potențialului de creștere a rezistenței la utilizarea acestor produse. Salut consensul larg cu privire la acest raport, pentru marele beneficiu de sănătate publică și pentru protecția consumatorilor”, a declarat deputatul care se ocupă de caz, Françoise Grossetête (PPE, FR), care a pus accent și pe necesitatea inovării în materie de antibiotice. Raportul său a fost adoptat cu 60 de voturi pentru și 2 împotrivă.


Potrivit documentului, medicamentelor de uz veterinar nu ar trebui utilizate pentru îmbunătățirea performanțelor fermelor sau pentru a compensa nerespectarea bunelor practici agricole, susțin eurodeputații. Ei vor să limiteze utilizarea substanțelor antimicrobiene în scopuri de control individual al bolilor la animale și numai atunci când este justificată de un medic veterinar. Mai exact, să înceteze administrarea preventivă a antibioticelor fără semne clinice de infecție. Pe de altă parte, atunci când un animal dintr-un grup prezintă semne de infecție, tratamentul ar trebui să se limiteze numai la acesta și la animalele sănătoase, dar identificate ca având un risc ridicat de contaminare, pentru a preveni răspândirea în continuare a bacteriilor din cadrul grupului, spun eurodeputații.
Una dintre deciziile cele mai importante se referă la desemnarea antibioticelor rezervate strict tratamentului infecțiilor umane, ca măsură de protecție împotriva rezistenței antimicrobiene.

Eurodeputații pun mare accent pe inovare, pe căutarea de noi antibiotice. Pentru aceasta, ei „doresc stimulente, inclusiv perioade mai lungi de protecție a documentelor tehnice legate de noile medicamente, protecția comercială a substanțelor active inovative și protecția investițiilor semnificative”.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat recent că bacteriile la om, în produse alimentare și animale, continuă să prezinte rezistență la antimicrobiene utilizate în mod obișnuit. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină – un antimicrobian extrem de important pentru tratamentul infecțiilor la oameni – este foarte mare, în cazul bacteriilor Campylobacter, care, în consecință, reduce opțiunile pentru un tratament eficient al intoxicații alimentare serioase. Bacteria Salmonella multirezistentă continuă să se răspândească în Europa, atrage atenția ECDC.

Propunea legislativă, al cărui Raport a vot votat, va fi supusă dezbaterii și votului în sesiunile plenare din martie sau aprilie, la Strasbourg.

Antibioticele din România

În România, antibioticele se folosesc pe scară largă, și în domeniul uman, și în cel veterinar. Pentru limitarea impactului asupra sănătății populației, având în vedere practicile pe care eurodeputații vor să le înlăture, veterinarii propun măsuri de control al comerțului cu astfel de produse. Mai exact, susțin continuarea politicii prin care farmaciile veterinare să fie deținute, majoritar, de către medicii veterinari. Acest lucru este combătut puternic de investitorii ce doresc deschiderea de farmacii, arătând că aceste restricții încalcă legile concurenței, pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României. Disputa este în toi, prima rundă fiind câștigată de către veterinari.

Sursa: Focus Agricol

Mai multe Ştiri

workshop_anestezie

Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici

Maravet în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară, București vă invită în data de 24 martie la workshop-ul "Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici".
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Ziua femeii medic veterinar 2018

În 9-10 martie a avut loc evenimentul anual organizat de Amvac/Rosava „Ziua femeii medic veterinar“. Maravet mulțumește tuturor participanților. Vă așteptăm și la anul cu noi surprize.
Citește mai mult

RoVECCS

Congresul Național de Urgențe și Terapie Intensivă Veterinară ROVECCS

Maravet vă invită cu drag la cel de-al 4-lea congres RoVECCS! Congresul Național de Urgențe și Terapie Intensivă Veterinară ROVECCS: 16-18 martie, Teatrul Regal Elisabeta, București.
Citește mai mult

Ziua Femeii Medic Veterinar

Ziua Femeii Medic Veterinar

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie, Maravet, în calitate de sponsor platinum, vă așteaptă la evenimentul „Ziua femeii medic veterinar“, pe 9 şi 10 martie, la Sibiu.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

La mulți ani cu ocazia zilei de 1 martie

Echipele Maravet si VET-Magazin urează la mulți ani tutoror colaboratoarelor. O primavară frumoasă alături de cei dragi și împliniri pe toate planurile.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

20 de ani de Maravet

Săptămâna aceasta Maravet a împlinit 20 de ani. Trăim prezentul...provocăm viitorul.
Citește mai mult

Congres International Nefrologie

Congresul Internațional de Nefrologie Veterinară

În perioada 23-24 februarie, la Crystal Palace Ballrooms București va avea loc cea de-a doua ediție a Congresului Internațional de Nefrologie Veterinară.
Evenimentul reunește specialiști în patologia animalelor de companie, cu preocupări în domenii precum: nefrologie, cardiologie, endoscopie, parazitologie și medicina veterinară internă. 
Citește mai mult

Asociația Medicilor Veterinari Clinicieni din București organizează cursuri de perfecționare continuă

Asociația Medicilor Veterinari Clinicieni din București va organiza în data de 4 februarie 2018, începând cu ora 14:00 cursuri de perfecționare continuă. Evenimentul va avea loc la hotel Rin Central, București.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură