Limitări drastice la folosirea antibioticelor în zootehnie

(24.02.2016) Utilizarea antibioticelor în domeniul veterinar va fi mult restrânsă, după ce parlamentarii europeni au votat un Raport prin care se interzice tratamentul colectiv și preventiv al animalelor cu aceste medicamente. În România, antibioticele sunt în centrul unei dezbateri dure între veterinari și farmaciile de profil, primii susținând comercializarea lor în condiții speciale, iar cealaltă parte considerând că restricțiile afectează legile concurenței.

Dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice a determinat adoptarea unor măsuri ce vizează utilizarea cât mai reglementată a acestor medicamente, susțin membrii Comitetului pentru mediu din Parlamentul European (PE), cu privire la votul dat asupra proiectelor de legi în legătură cu medicamente de uz veterinar. Deputații au cerut interzicerea tratamentului colectiv și preventiv al animalelor cu antibiotice, se arată într-un comunicat de presă al PE.

„Votul este un pas important pentru sănătatea animalelor și lupta împotriva rezistenței la antibiotice. Cu aceste noi dispoziții, se poate monitoriza mai bine și se poate controla utilizarea antibioticelor la animalele de fermă și, astfel, se reduce riscul potențialului de creștere a rezistenței la utilizarea acestor produse. Salut consensul larg cu privire la acest raport, pentru marele beneficiu de sănătate publică și pentru protecția consumatorilor”, a declarat deputatul care se ocupă de caz, Françoise Grossetête (PPE, FR), care a pus accent și pe necesitatea inovării în materie de antibiotice. Raportul său a fost adoptat cu 60 de voturi pentru și 2 împotrivă.


Potrivit documentului, medicamentelor de uz veterinar nu ar trebui utilizate pentru îmbunătățirea performanțelor fermelor sau pentru a compensa nerespectarea bunelor practici agricole, susțin eurodeputații. Ei vor să limiteze utilizarea substanțelor antimicrobiene în scopuri de control individual al bolilor la animale și numai atunci când este justificată de un medic veterinar. Mai exact, să înceteze administrarea preventivă a antibioticelor fără semne clinice de infecție. Pe de altă parte, atunci când un animal dintr-un grup prezintă semne de infecție, tratamentul ar trebui să se limiteze numai la acesta și la animalele sănătoase, dar identificate ca având un risc ridicat de contaminare, pentru a preveni răspândirea în continuare a bacteriilor din cadrul grupului, spun eurodeputații.
Una dintre deciziile cele mai importante se referă la desemnarea antibioticelor rezervate strict tratamentului infecțiilor umane, ca măsură de protecție împotriva rezistenței antimicrobiene.

Eurodeputații pun mare accent pe inovare, pe căutarea de noi antibiotice. Pentru aceasta, ei „doresc stimulente, inclusiv perioade mai lungi de protecție a documentelor tehnice legate de noile medicamente, protecția comercială a substanțelor active inovative și protecția investițiilor semnificative”.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat recent că bacteriile la om, în produse alimentare și animale, continuă să prezinte rezistență la antimicrobiene utilizate în mod obișnuit. Oamenii de știință spun că rezistența la ciprofloxacină – un antimicrobian extrem de important pentru tratamentul infecțiilor la oameni – este foarte mare, în cazul bacteriilor Campylobacter, care, în consecință, reduce opțiunile pentru un tratament eficient al intoxicații alimentare serioase. Bacteria Salmonella multirezistentă continuă să se răspândească în Europa, atrage atenția ECDC.

Propunea legislativă, al cărui Raport a vot votat, va fi supusă dezbaterii și votului în sesiunile plenare din martie sau aprilie, la Strasbourg.

Antibioticele din România

În România, antibioticele se folosesc pe scară largă, și în domeniul uman, și în cel veterinar. Pentru limitarea impactului asupra sănătății populației, având în vedere practicile pe care eurodeputații vor să le înlăture, veterinarii propun măsuri de control al comerțului cu astfel de produse. Mai exact, susțin continuarea politicii prin care farmaciile veterinare să fie deținute, majoritar, de către medicii veterinari. Acest lucru este combătut puternic de investitorii ce doresc deschiderea de farmacii, arătând că aceste restricții încalcă legile concurenței, pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României. Disputa este în toi, prima rundă fiind câștigată de către veterinari.

Sursa: Focus Agricol

Mai multe Ştiri

Workshop II de Stomatologie Veterinara

Workshop II de Stomatologie Veterinara

Pe data de 28 octombrie, sambata a avut loc cel de al doilea eveniment din anul 2017 al Asociatiei Romane de Stomatologie Veterinara (ARSV) Workshopul cu titlul "Anestezia loco-regionala, Extractia dentara simpla, extractia dentara chirurgicala si complicata"
Citește mai mult

Maravet Strongest

Maravet - Strongest in Romania

Pentru al III-lea an la rând Maravet intră în grupul companiilor Strongest in Romania.
 “Strongest in Romania” confirmă încrederea de care a dat dovadă compania și capacitatea acesteia de a-și achita obligațiile financiare viitoare.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

ABO MIX S.A. angajează inginer zootehnist și medic veterinar

ABO MIX S.A., având ca obiect de activitate cresterea suinelor si producerea de furaje combinate, cu sediul în Municipiul Satu Mare, str. Depozitelor, nr. 31, jud. Satu Mare, este interesată în angajarea de personal absolventi cu studii superioare de specialitate inginer zootehnist si medic veterinar. 
Citește mai mult

100 de medici din toata tara, la prima ediție a Conferinței Naționale de Stomatologie Veterinară

100 de medici din toata tara, la prima ediție a Conferinței Naționale de Stomatologie Veterinară

Prima ediție a Conferinței Naționale de Stomatologie Veterinară desfășurată zilele trecute, în Capitală, a adunat aproximativ 100 de medici veterinari și studenți din toată țara, dornici să afle, direct de la specialiști, totul despre sănătatea dentară a animalelor de companie!
Citește mai mult

Stanley Bergman

Stanley Bergman - CEO al anului 2017

De mai bine de 80 ani, Henry Schein a fost de mare succes datorita muncii grele si eforturilor nemarginite ale echipei de angajati in numar de 21.000. In ultima saptamana, munca noastra si angajamentul nostru au fost recunoscute in mod special.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Clinică veterinară universitară pentru animale mici este reconstruită

Până la sfârșitul anului 2020 va fi construită la Universitatea de Medicină Veterinară, o nouă stație centrală pentru animalele mici bolnave și rănite.
Citește mai mult

Bayer_antiparazitare

Evenimente științifice despre paraziții externi și importanța repelenței în prevenirea bolilor transmise de vectori

Maravet în colaborare cu Bayer și IubesteAnimalele.ro vă invită la evenimente științifice despre paraziții externi și importanța repelenței în prevenirea bolilor transmise de vectori în diverse locații din țară.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură