Este eradicarea bacteriilor rezistente la tratament (MRSA and ESBL-E) realizabilă la porcii de fermă?

(14.09.2015) Colonizarea animalelor din gospodărie cu bacterii rezistente la tratament care răspund la un număr limitat de antibiotice este  considerat un posibil factor de risc în ceea ce privește introducerea patogenilor rezistenți la tratament în lanțul alimentar.

Pe un model de fermă de porci, cercetătorii germani au demonstrat pentru prima dată că dezinfectarea  grajdului poate fi folosita ca o metodă de eradicare a virusurilor ESBL-E și LA-MRSA din mediul grajdului.  Microbiologia de Mediu Aplicată a prezentat un studiu al acestui fenomen în ediția online din 4 septembrie 2015.

Folosirea antibioticelor în ferme și înmulțirea patogenilor rezistenți la tratament în lanțurile alimentare este considerat un factor de risc pentru creșterea detectării animalelor asociate cu virusurile rezistente la tratament intrucât se poate răspândi la oameni. Agenții patogeni rezistenți la antibiotic au fost identificați în gospodărie, în fermele de porci în special. În acest context, virusul rezistent la meticilină - Staphylococcus aureus - și spectrul lărgit beta lactamase care formează enterobacteria (ESBL-E) sunt cele mai răspândite forme ale patogenilor rezistenți la antibiotic în cazul porcilor germani. Transmiterea bacteriilor rezistente la antibiotic reprezintă un factor de risc pentru oamenii care lucrează în ferme, și probabil, un factor de risc pentru consumatorii de carne și produse din carne.


Sub-cultivarea coloniilor individuale ESBL-E pentru analize ulterioare în laborator. Sursa: Universitatea Bonn Bonn, Ricarda Schmithausen

Pentru combaterea creșterii și răspândirii agentilor patogeni rezistenți la antibiotice în afacerea de procesare alimentară, este important să se oprească și să se prevină transmiterea bacteriei rezistente la un grajd la altul.
Totuși, agenții patogeni  nu pot fi găsiți numai pe animale sau în animale, dar sunt de asemenea prezenți și pe suprafețele de contact, în praf și apă în interiorul grajdului. Pe langă asta, personalul care lucrează în ferme sau trăiește în împrejurimi adesea devine purtător de germeni. Această sursă adițională pentru introducerea bacteriilor rezistente la tratament în gospodărie reprezintă o provocare pentru măsurile de eliminare.

Ca parte dintr-o colaborare științifică, cercetătorii diverselor instituții au evaluat dacă este posibilă eradicarea patogenilor MRSA și ESBL-E într-o fermă de porci prin curățare extinsă și măsuri de dezinfecție în clădirile unde se află grajdul și alte instalații. Oamenii de știință care iau parte la această colaborare inclusive, profesor-doctor  Dr. Isabelle Bekeredjian-Ding, coordonatorul departamentului Diviziei EU Cooperare/Microbiologie de la Institutul Paul-Erlich, Profesor Dr. Brigitte Petersen, coordonatorul departamentului  Managementul Sănătății și Prevenției de la Institutul de Știință Veterinară de la Universitatea Bonn, Profesor Dr. Gabriele Bierbaum, Institutul de Microbiologie Medicală și Imunologie, și Profesor Dr. Martin Exner, Directorul Institutului pentru Igienă și Sănătate Publică, ambele aparținând de Spitalul Universitar din Bonn.

La ferma unde au fost aplicate aceste măsuri, LA-MRSA și ESBL-E au fost identificate anterior într-o acțiune de monitorizare a igienei de rutină. În acest context, fermierul a decis să lupte împotriva răspândirii MRSA și ESBL-E prin extiderea gamei sale de producție, de la creșterea purceilor la creșterea de scroafe tinere, reducând astfel necesitatea de a achiziționa animale în plus, prin urmare reducându-se riscul de a introduce noi agenți patogeni. Pentru a elimina tulpinile bacteriene rezistente la antibiotice deja existente, animalele din stocul existent au fost sacrificate, întreaga așezare a fost decontaminată de către un  specialist în dezinfectare (curățată și dezinfectată) și  a fost construit un grajd nou.
Cu ajutorul mostrelor prelevate de la porci, din aer, apă sau praf și de la persoanele care trăiau sau munceau la fermă, cercetătorii au reușit să dovedească faptul că bacteriile LA-MRSA și ESBL-E care erau prezente înaintea decontaminării au fost eliminate în totalitate.

Niciun patogen ESBL-E nu a fost descoperit pe parcusul a 12 luni de la decontaminare, ceea ce demonstrează că măsurile luate au fost eficiente. Tulpinile de LA-MRSA care circulau inițial au fost și ele eradicate. Totuși, la numai două zile de la reluarea activității fermei, o nouă tulpină bacteriană LA-MRSA a fost descoperită la porci și în probele de mediu. Originea sa nu a putut fi stabilită, după două luni tulpina a fost găsită, de asemenea, și la personalul fermei.
La un an de la decontaminare, fermierul a raportat efecte pozitive, incluzând o stare de sănătate mai bună a porcilor, cu mai puține infecții intestinale, în consecință, un uz mai redus de antibiotice.

“Acest exemplu demonstrează că este posibilă eradicarea tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice din cadrul unei ferme. Cea mai mare provocare este de a dezvolta noi concepte pentru a preveni reintroducerea și răspândirea acestor patogeni”, explică Dr. Bekeredjian-Ding.

Bekeredjian-Ding, fost  membru al Institutului de Microbiologie Medicală, Imunologie și Parazitologie la Spitalul Universitar din Bonn, a servit ca șef al diviziei de Cooperare UE/Microbiologie de la Institutul Paul Ehrlich din ianuarie 2015. Împreună cu divizia de Medicină Veterinară de la Institutul Paul Ehrlich, condusă de Dr. Veronika von Messling, și colegii de la Institutul  Robert Koch (RKI) și Institutul Friedrich Löffler (FLI), echipa de cercetători este angajată în studiul și combaterea zoonozelor (Boli transmise de la animale la om) în cadrul Platformei Naționale de Cercetare a Zoonozelor.

Publicație:

Schmithausen RM, Kellner SR, Schulze-Geisthoevel SV, Hack S, Engelhart S , Bodenstein I, Al-Sabti N, Reif M, Fimmers R, Körber-Irrgang B, Harlizius J, Hoerauf A, Exner M, Bierbaum G, Petersen B, Bekeredjian-Ding I (2015): Eradicarea Stafilococului Auriu meticilino-rezistent (MRSA) și a enterobacteriilor cu spectru extins SS-lactamaze (ESBL-E) în cadrul unei ferme de porci.
Appl Environ Microbiol. 2015 epub ahead of print
doi: 10.1128/AEM.01713-15Mai multe Ştiri

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Maravet organizează anul acesta cea de-a IV-a ediție a Cupei pescarului veterinar

Suntem bucuroși să vă anunțăm că anul acesta vom organiza a IV-a ediție a „Cupei Pescarului Veterinar Maravet” la care vă așteptăm cu mare drag.
Citește mai mult

Piton_capuse

Caz GRAV de infestare cu căpuşe la un şarpe. Numărul „ireal” de paraziţi extraşi din pielea acestuia

Un piton a fost găsit într-o stare deplorabilă într-o piscină din Australia, potrivit Yahoo! News. Şarpele era infestat cu peste 500 de căpuşe. Animalul, care a primit numele „Nike”, a fost preluat de cei de la Gold Coast and Brisbane Snake Catcher.
Citește mai mult

Hemodialivet - Romanian Society of Veterinary Nephrology

European Congress of Veterinary Nephrology    

During the European Congress of Veterinary Nephrology, February 22nd - 23rd, 2019 in Bucharest, you will have the opportunity to have a masterclass with Dr. Dennis B. DeNicola
Citește mai mult

Forum Practica Veterinara

Workshop imagistică veterinară 1

În intervalul 19-20 aprilie 2019, Forumul pentur Practică Veterinară România, vă așteaptă la cea de-a III-a ediție la Crowne Plaza Hotel - București. Coordonatorul evenimentului este Prof. univ. dr. Mario Codreanu.
Citește mai mult

Ordin pentru modificarea și completarea normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân

Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea
câinilor cu stapân aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1/2014.
Citește mai mult

Stand Maravet AMVAC 2018_1

AMVAC 2018

Congresul Internațional AMVAC a reunit medici veterinari din întreaga țară și a reușit să-i aducă față în față atât cu companiile de top din domeniul sănătății animalelor cât și cu lectori în domeniul medicinei veterinare.
Citește mai mult

VetTube

GI disorders in dogs: new insights in diagnosis and management

Te invităm să afli noutățile din domeniul managementului și diagnosticului afecțiunilor gastrointestinale la câini!
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

4 factori care transformă industria veterinară

Creșterea competiției în mediul online în ceea ce privește vânzarea medicamentelor pentru pureci și căpușe, îmbătrânirea demografică în rândul medicilor veterinari, datoriile generate de studii.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură