Extracţie dentară prin respingere în cazul unei infecţii apicale fistulizate ventro-mandibular la cal

(28.09.2011) Infecţiile apicale la nivelul premolarilor si molarilor la cal, apar de obicei consecutiv fracturilor dentare sau pe cale descendentă în cazul periodontopatiilor.

Factorii etiologici, în majoritatea cazurilor, includ infecţiile pe cale sanguină ale pulpei dentare, cariile profunde cu extinderea infecţiei de la infundibulum spre cavitatea pulpară, expunerea pulpei dentare la nivelul suprafeţei oclusale datorită dezechilibrelor dintre uzura dintelui şi formarea dentinei secundare. 


Direcţiile de repulsie a molarilor şi premolarilor la cal (după Auer, Equine Surgery)(roşu, dintele afectat în cazul pacientului luat în studiu)

În stadiile incipiente, infecţia poate rămâne cantonată la nivelul apexului şi toate camerele pulpare ale dintelui se pot menţine vitale. În această situaţie, antibioticoterapia (trimetoprim/sulfonamidă 2-4 săptămâni) se poate dovedi suficientă.

Chiuretajul apical, deşi se poate aplica, este discutabil, deoarece acest procedeu poate compromite aportul de sânge de la nivel pulpar, ducând la ischemie şi moarte pulpară. În acest caz, extracţia dentară este singura alternativă. 


Aspectul macroscopic preoperator al fistulei oro-mandibulare

În acest sens, vă prezint cazul unui armăsar de sport, în vârstă de 7 ani, la care proprietarul a solicitat consultaţia datorită observării unei scurgeri muco-purulente la nivelul părţii inferioare a mandibulei.

Armăsarul prezenta dificultaţi de masticaţie la nivelul cavităţii orale drepte, dar starea generală şi marile funcţii erau în limite normale. Examenul fizic a relevant prezenţa unei fistule purulente, ihoroase, la nivelul ventro-median al mandibulei drepte.

La examenul cavităţii bucale, s-a observat o lateropulsie a molarului 408 (după sistemul Triadan modificat), iar la palpaţie s-a pus în evidenţă o mobilitate a acestuia în alveolă, însoţită de durere.


Examenul radiologic cu sonda butonată introdusă la nivelul fistulei (infecţie apicală, procese litice)

Examenul radiologic (ventro-lateral, oblic, în unghi de 45°) efectuat după introducerea unei sonde butonate prin fistulă, a relevant prezenţa unei infecţii apicale a molarului 408, deplasarea sa şi traiecte litice la nivelul osului alveolar. Sonda butonată are şi rolul de a stabili limitele chirurgicale, în cazul extracţiilor prin respingere. 

Datorită localizării dintelui afectat precum şi datorită prezenţei fistulei şi fenomenelor litice apicale şi periapicale, singura alternativă terapeutică  în acest caz a fost extracţia prin respingere.

Deşi s-au încercat irigări pe traiectul fistulei cu diverse soluţii antiseptice, înainte de consultaţie, nerezolvarea cauzei primare a făcut ca aceste încercări să nu amelioreze starea armăsarului.


Anestezia nervilor mandibular şi mentonier

Astfel, pacientul a fost sedat şi contenţionat pe masa de operaţie, apoi menţinut pe anestezie total intravenoasă (TIVA). De asemenea s-au efectuat blocaje ale nervilor mandibular şi mentonier.

S-a trecut la irigarea cavităţii orale cu soluţie de clorhexidină şi aplicarea speculumului bucal.

Pe traiectul fistulei a fost introdusă o broşă metalică Kirschner, pe direcţia corectă a forţelor de respingere.

S-au aplicat lovituri uşoare şi controlate cu ciocanul, iar molarul afectat a fost respins pe bucăţi, asta deoarece existau fisuri la nivelul acestuia. 


Poziţionarea broşei pe direcţia forţelor de respingere şi respingerea fragmentelor dentare în cavitatea bucală

După respingerea tuturor fragmentelor, s-a controlat alveola dentară pentru eventualele resturi, s-a aplicat un tampon compresiv in situ şi s-a trecut la irigarea traiectului fistulos cu soluţie slabă de betadină. Fragmentele dentare prezentau resturi de furaje, în putrefacţie, ihoroase.

Plaga operatorie s-a menţinut deschisă, pentru efectuarea în continuare, timp de trei zile a lavajelor cu betadină. S-a efectuat de asemenea seroprevenţia antitetanică şi o antibioticoterapie timp de trei zile postoperator. 


Fragmentele dentare extrase

Deşi în literatură sunt citate multiple complicaţii după respingerea molarilor cu infecţii apicale la caii tineri, datorită prejudiciilor mecanice asupra alveolelor şi elementelor osoase de susţinere (osteomielite, fistule oronazale, orofaciale sau oromaxilare, prejudicierea molarilor învecinaţi, etc), la armăsarul luat în studiu nu am observat în imediata perioadă postoperatorie astfel de fenomene.

Pacientul a fost externat după 4 zile de spitalizare, proprietarul privind recomandări cu privire la igiena zilnică a plăgii operatorii şi regimul dietetic. 

Asist. univ. dr. Ciprian OBER

Disciplina de Anesteziologie şi Propedeutică Chirurgicală

Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Mai multe Ştiri

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură