Așternutul de compost benefic pentru sănătatea copitelor bovinelor

(17.11.2016) Vacile de lapte ținute în hambar dezvoltă afecțiune a copitelor din cauza zonelor suspecte de umiditate crescută. Aceste anomalii pot să afecteze fertilitatea animalelor precum și producția de lapte a acestora. Un studiu condus de cercetătorii de la Vetmeduni Vienna demonstrează acum că utilizarea așchiilor și a rumegușului în adăposturile cu vacile de lapte în loc de așternut din paie este mult mai benefică pentru sănătatea copitelor.

O comparație cu alte tipuri de hambare a demonstrat că vacile ținute în adăposturi cu așternuturi cu îngrășământ au fost expuse la o frecvență mai mică și o severitate redusă a afecțiunilor copitelor. Rezultatele au fost publicate în „The Veterinary Journal”.

Confortul și bunăstarea animalelor este un considerent important atunci când vacile de lapte se țin în adăposturi. Libertatea care li se oferă în adăposturile deschise precum grajdurile promovează un comportament natural și sănătos al animalelor. Această turnură răspândită de la stabulație legată la cea liberă a dat dovadă de o schimbare în tipul de leziuni la nivelul copitelor, dar frecvența afecțiunilor copitelor a fost în continuă creștere.

Așchii și rumeguș în loc de paie

Studiile internaționale au identificat că hambarele alcătuite din paturi de compost sunt benefice pentru sănătatea copitelor. Adăposturile alcătuite din paturi de compost folosesc așchii de lemn sau rumeguș ca și asternut  în loc de paie.
Reziduul de lemn leagă excrementele și aerisirea zilnică duce la încorporarea gunoiului de grajd și respectiv la procesul de compostare.

Bovine
Acest lucru face ca solul de beton să fie foarte important în zona de rumegare. Un sol cu grătare, unde dejecțiile să se scurgă într-o zonă separată, sub podea, trebuie instalat în zona de alimentare. Un pat proaspăt trebuie să fie disponibil zilnic, urmat de o aerisire specială.

O echipă de cercetători de la Vetmeduni Vienna, condusă de Johann Burgstaller de la Unitatea Clinicii de Medicină a Rumegătoarelor, a comparat pentru prima oară frecvența afecțiunilor copitelor și lipsuri din adăposturile cu așternut de compost în cele mai comune grajduri individuale în Austria. Cercetătorii au investigat frecvența și severitatea leziunilor copitelor în 5 adăposturi cu paturi din compost și 5 adăposturi fără acoperiș. „Leziunile cu severitate redusă au fost categorisite drept leziuni de gradul 1, iar leziunile severe de grad 3”. Rezultatele leziunilor individuale au fost cântărite și adunate pentru a calcula un index valoric al sănătații copitelor din fiecare adăpost”, explică Burgstaller. „O valoare crescută indică o stare de sănătate precară a copitelor; o valoare scăzută indică o stare de sănătate bună a copitelor. Această valoare, totuși, este influențată de asemenea de către factori precum frecvența îngrijirii, hrănirea și genetica.”  

Așternutul cu compost reduce numărul de cazuri de leziuni la nivelul copitelor

Adăposturile cu așternut din compost au dezvoltat jumatate din afecțiunile copitelor, precum necroza infecțioasa sau boala liniei albe, la fel ca și grajdurile cu stabulație liberă. Atât frecvența cât și severitatea au avut valori scăzute. Leziunile de gradul 2 sau 3 au fost observate rareori. Așternutul din compost are totuși un efect benefic dovedit asupra sănătății copitelor. Șchiopătarea, pe de altă parte, a avut loc la aproape aceeași frecvență în amândouă grajdurile. La aproximativ 18%, totuși, media dintre cele două tipuri de grajd a fost sub procentul internațional, dar și sub cel austriac de 25%.

Așternuturile umede contribuie la dezvoltarea afecțiunile copitelor

Chiar dacă tipurile moderne de adăposturi oferă vacilor de lapte mai multă libertate de mișcare, animalele sunt nevoite să stea în dejecții de urină pentru perioade lungi de timp. Excrementul crește umiditatea solului și are consecințe negative asupra sănătații copitelor. Rezultatele sunt leziuni ale unghiilor, precum necroza infecțioasă sau boala liniei albe. „Umiditatea solului înmoaie pielea dintre unghii, fapt care favorizează infecțiile bacteriene. Calitatea redusă a cornului poate duce la leziuni, și în cazuri grave, la hemoragii ale tălpii,” explică Burgstaller.
Boala liniei albe are loc când umiditatea din sol atacă țesutul conjunctiv dintre talpa și podul unghiei. Mișcările rotative sau bruște creează presiune pe porțiunea afectată și talpă se separă de pe pod. Acest tip de afecțiune a unghiei este una dintre principalele cauze de șchiopătare. 

Adăposturile cu așternuturi din compost permit mai multă interacțiune socială

Adăposturile cu așternuturi din compost care sunt aerisite și înlocuite zilnic pot fi cauza daunelor unghiilor pe termen lung. Acest lucru necesită mai multă muncă și efort din partea fermierilor. Dar după un an de compostare, aceștia pot utiliza așternutul ca și fertilizator. După părerea lui Burgstaller, situația pentru vacile de lapte care trăiesc în grajduri cu stabulație liberă poate fi îmbunătățită de asemenea prin schimbarea așternutului zilnic pentru a menține zona uscată.
Diferența majoră dintre un adăpost cu așternutul din compost și cel din aer liber este că primul are o singură zonă mare pentru mișcare. „Nu există grajduri. O ciurdă de vaci de lapte se organizează ierarhic. Dacă o vacă este forțată să plece din locul ei pentru un animal din alt rang, mai înalt, aceasta se poate ridica repede să își schimbe poziția fără niciun obstacol. Suprafața aderentă și stabilă permite animalelor mai slabe să se ridice și să se așeze în siguranță, ceea ce reprezintă un avantaj enorm în cazul febrei laptelui.”

Publicație

Articolul „Sănătatea unghiilor și prevenirea schiopătării la vaci din adăposturi cu așternuturi din compost și adăposturile fără acoperiș pentru vacile de lapte din Austria” de  J. Burgstaller, J. Raith, S. Kuchling, V. Mandl, A. Hund si J. Kofler a fost publicat în  Jurnalul Veterinar.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023316301034

Mai multe Ştiri

Stand Maravet AMVAC 2018_1

AMVAC 2018

Congresul Internațional AMVAC a reunit medici veterinari din întreaga țară și a reușit să-i aducă față în față atât cu companiile de top din domeniul sănătății animalelor cât și cu lectori în domeniul medicinei veterinare.
Citește mai mult

VetTube

GI disorders in dogs: new insights in diagnosis and management

Te invităm să afli noutățile din domeniul managementului și diagnosticului afecțiunilor gastrointestinale la câini!
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

4 factori care transformă industria veterinară

Creșterea competiției în mediul online în ceea ce privește vânzarea medicamentelor pentru pureci și căpușe, îmbătrânirea demografică în rândul medicilor veterinari, datoriile generate de studii.
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Workshop „Chirurgia Aparatului Urinar”

Weekend-ul trecut a avut loc workshop-ul „Chirurgia Aparatului Urinar” susținut de Dr. Vitalaru Bogdan Alexandru la Center of Hope în Brănești.
Citește mai mult

Cupa Pescarului Sud

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Sud

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Greaca-Cercani, judetul Giurgiu în 22-23 iunie 2018.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

grwgwre  rgerg er gerg er
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Cupa pescarului veterinar 2018 - Zona Moldova

Maravet are plăcerea să vă invite la cea de-a III-a ediție a Cupei Pescarului Veterinar. Evenimentul va avea loc la Iazul Frasin în județul Iași în 18-19 mai 2018.
Citește mai mult

Ştiinţa

Companii

Internaţional

Literatură