Punctul de vedere al expertului - Rinotraheita infecțioasă bovină (IBR)


(17.07.2015) Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi aplicat un vaccin împotriva acesteia?

Această boală produsă de un virus este foarte contagioasă și se poate prezenta sub o formă mai ușoară sau mai gravă, în funcție de circumstanțe și de imunitatea fiecărui individ sau a efectivului.

Această boală este produsă de herpesvirusul bovin de tip 1 (BHV1) care cauzează afecțiuni respiratorii.

În plus, aceasta se manifestă în Europa și la nivelul aparatului genital, afectând masculul și producând balanopostită infecțioasă pustuloasă, iar asupra femelei, vulvovaginită infecțioasă pustuloasă. De asemenea, cauzează conjunctivită singur sau asociat cu Moraxella bovis, care determină creșterea gradului de severitate și răspândire a acesteia.

IBR_cow
The Cattle Times

De asemenea, provoacă avorturi la vacile care se află în ultimul trimestru al perioadei de gestație.

Vacile nevaccinate sunt cele mai susceptibile la aceasta, existând posibilitatea de producere a avorturilor ajungand la 25% din efectiv și sub formă violentă.

Viremia cauzată de virus infectează ovarul, placenta și corpul galben. Avorturile se produc la câteva zile după debutul afecțiunii respiratorii. O variantă a aceluiași virus, BHV5, cauzează encefalită și manifestări gastrointestinale la tineretul bovin. Infecția cu virusul BHV1, dacă nu prezintă complicații bacteriene, după cum reiese și din denumirea afecţiunii, afectează în mod normal căile respiratorii superioare.

De asemeni, infecţia se poate produce concomitent cu alte virusuri și bacterii, făcând parte din Complexul bolilor respiratorii la bovine (BRD).

Se poate asocia cu virusul diareei virale bovine (BVD), Parainfluenza 3 (PI3) și bacterii precum M. hemolitica, Pasteurella multocida, H. somni și Mycoplasma bovis.

În acest caz, manifestările respiratorii atrag mai mult atenția cu dispnee gravă, respirație cu gura deschisă, șuier în timpul inspirației și moarte.

Caz clinic

La o exploataţie de bovine din zona centrală au fost aduse niște juninci gestante de rasă Holstein, iar în momentul în care au ajuns, unele dintre acestea prezentau deja semne ale afecțiunii respiratorii.

Respirația era îngreunată, cu dificultate la inspirație și se putea observa destul de ușor de la distanță.

În momentul ascultării, afecțiunea se prezenta la nivelul căilor respiratorii superioare, având plămânii, în mod aparent, puțin afectați.

La început, la nivelul nărilor prezentau o secreție seroasă, însă pe măsură ce boala avansa, secreția devenea mucopurulentă.

Nările prezentau o hiperemie intensă.

La nivel ocular, se putea observa conjunctivită, fotofobie și lăcrimare profuză bilaterală.

Anumite cazuri prezentau anorexie totală.

Temperatura intrarectală era în creștere de la 40 la 42º C.

Presupuneam că ne aflam în fața unui caz de rinotraheită infecțioasă bovină sau Parainfluenza de tip 3.

S-au prelevat probe de exudate nazale și s-au realizat spălături traheale care au fost trimise la laborator.

Având în vedere gravitatea cazului, s-a administrat un tratament antibiotic, în vederea evitării complicațiilor secundare.

Cu toate acestea, trei dintre animale nu au răspuns tratamentului, boala complicându-se cu bacterii, iar în cele din urmă animalele au murit.

Starea de sănătate a uneia dintre juninci s-a îmbunătățit, dar s-a demonstrat a fi un caz cronic și a fost trimisă la abator.

Situația nu s-a terminat aici, deoarece după 10 zile de la sosirea acestora, junincile au început să avorteze, în special acelea care se aflau în ultimul trimestru al perioadei de gestație.

La final, numărul total de avorturi a fost de 20%. Junincile care au avortat nu ajuns să fie productive, iar la decizia fermierului și conform asigurării au ajuns la abator. Din fericire, junincile din noua achiziție au fost izolate în momentul în care au ajuns și au fost menținute în carantină în afara efectivului.

Fermierul și-a vaccinat vacile împotriva virusului IBR, iar izolarea și vaccinarea au permis evitarea răspândirii afecţiunii în efectivului nou, care ar fi putut avea consecințe dezastruoase. Rezultatele de laborator ne-au confirmat faptul că ne aflăm în fața unui caz de IBR.

Din acest caz am învățat că nu mai putem cumpăra și nici introduce animale în cadrul exploataţiei, fără a lua măsuri de precauție adecvate.

Trebuie să cunoaștem locul de proveniență a bovinelor și care sunt bolile existente în exploataţia respectivă.

Trebuie să consultăm medicul veterinar responsabil al acestei exploataţii, pentru a ne menționa care sunt bolile existente în ferma sa.

Cu toate acestea, ar trebui să impunem niște cerințe sanitare minime, conforme celor pe care le deținem la ferma noastră de destinație și să solicităm efectuarea unei serii de analize înainte de realizarea oricărei achiziții.

Dacă rezultatele analizelor sunt negative, putem efectua achiziția, iar în caz contrar, trebuie să cunoaștem riscurile pe care ni le asumăm și să luăm măsuri de precauție. În anumite situații, preluarea animalelor pentru a fi duse la târguri de animale, conviețuirea cu animale de origine diferită și timpul utilizat pentru transportul acestora la exploataţia noastră de bovine produc o combinație explozivă de stres și un contact cu o mulțime de agenți patogeni.

În cazul în care considerăm acest aspect oportun, trebuie să administrăm vaccinuri care să prevină bolile, drept pentru care, în vederea stabilirii unei imunități optime, vaccinurile trebuie administrate la origine și cu suficient timp înainte, pentru a obține o imunitate optimă.

Dacă este posibil, ar fi indicat să se achiziționeze animale direct din exploataţiile de bovine și nu de la târguri.


Un lucru la care crescătorii de bovine nu se gândesc niciodată este că, cel mai probabil, bolile se găsesc chiar în propria exploataţie, iar animalele achiziționate nu dețin nicio protecție împotriva acestora.

Astfel, animalele care provin din exterior sunt cele care trebuie protejate.

Din acest motiv, este extrem de important să setam pentru ele o carantină de cel puțin 4-5 săptămâni, iar dacă nu apare nici un inconvenient, să vaccinăm animalele împotriva bolilor pe care le considerăm ca risc, înainte de a le introduce în exploataţie. Virusul IBR se transmite prin secreții nazale, genitale, material seminal, embrioni proaspeți sau congelați și prin lichidele fetale în caz de avort.

Odată ce virusul este transmis la animal, acesta din urmă rămâne practic infectat pe durata întregii vieți.

Actualmente, odată ce virusul a infectat exploataţia, singura modalitate disponibilă de combatere a acestuia rămâne vaccinarea.

Alfonso Monge – MONGE VETERINARIO L.P. – MADRID

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură