Cazul misterios al lunii: Masă mediastinală la câine

Maciej Guzera DVM PhD DipECVCP MRCVS

PARTEA 1

SIMPTOME ȘI ISTORIC
Un Labrador în vârstă de 11 ani, mascul castrat, ajunge la veterinar cu un istoric recent de oboseală excesivă, poliurie și polidipsie, și intoleranță la efort fizic. Câinele a fost supus unei ecografii, astfel a fost identificată o masa mediastinașă craniană hipoecoică.

EXAMINARE FIZICĂ
La examinarea clinică, pacientul prezintă oboseală excesivă cu zgomot și efort respirator. La auscultația cardiac, bătăile inimii au fost audibile doar în partea dreaptă a toracelui caudal.


INVESTIGAȚIE
Hematologie și biochimie
Analizele de sânge au fost făcute ca parte a dignosticării de rutină. Analiza de sânge a arătat o ușoară leucocitoză (17.83x10^9/L, interval de referință, RI: 6-12x10^9/L) limfocitoză moderată (11.1x10^9/L, RI: 1-3.6x10^9/L) și ușoară bazofilie (0.89x10^9/L, RI: <0.04x10^9/L). Frotiul de sânge periferic nu a prezentat informații relevante. Analiză biochimică a prezentat hipercalcemie ușoară spre moderată. (3.24 mmol/L, RI: 2.3-3 mmol/L).

Imagistică
Pacientul a fost supus unei tomografii pentru a putea evalua localizarea și extinderea masei.  (Figura 1). Tomografia computerizată arată o masa mediastinală de dimensiuni mari care se întinde pe întreaga înălțime a toraceului până la nivelul celei de-a 10 perechi de coaste. CT showed a large mediastinal mass which spanned the entire height of the thorax to the level of the 10th pair of ribs. Inima și plămânii sunt afișați caudal.

Figura 1. Tomografia prezintă o masă cu o densitate apropiată de cea a mușchilor.

Citologie
Pasul următor a presupus o biopsie a masei mediastinale. (Figura 2).


Figura 2. Citologie FNA a masei craniene mediastinale. (Wright-Giemsa stain,  zoom 50x).

Diagnoză moleculară
Testare clonalitate (PCR pentru rearanjare receptori antigene, PARR) prezintă un model policlonal. (Figura 3).Figura 3. Testarea pentru clonalitate (PCR pentru rearanjare receptori antigene, PARR) a unei mase craniene mediastinale ce prezintă limfocite T policlonale și populații de limfocite B.

Altele
Testări ulterioare au avut loc pentru a analiza mai bine hypercalcemia, iar aceste testări au prezentat o cocentrație mărită de proteină asociată cu hormoni paratiroidieni (PTHrP) (1.9 pmol/L, RI: <1.0 pmol/L) și un nivel scăzut de hormon paratiroidian (PTH) nivel (0.4 pmol/L, RI: 0.5-5.8 pmol/L).

Voi cum interpretați rezultatele și diagnosticul?


MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură