Câinii ajută în cercetarea cancerului la sân

(07.08.2017) Cancerul glandelor mamare la câini este similar cu cancerul mamar la oameni. Din acest motiv, metodele de tratament folosite de către oameni sunt des folosite și la câini. De asemenea, cunoștințele științifice dobândite din studiul tumorilor mamare canine pot fi importante și pentru medicina umană.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au demonstrat similaritatea dintre tumorile canine și cele umane. Cancerul este una dintre cele mai frecvente boli, nu doar la oameni, ci și la animalele de companie. La fel ca și oamenii, câinii pot suferi de cancer la glandele mamare (tumori mamare). Tumorile mamare ale câinilor sunt similare cu carcinomul la sân la oameni. Din acest motiv, cercetările făcute asupra tumorilor mamare sunt importante și pentru medicina umană. Un studiu făcut la Univeristatea din Zurich a arătat similaritatea dintre tumorile mamare la câini și la oameni.

Caine_cancer
Caine suferind de cancer al glandelor mamare ajuta cercetarea cancerului glandelor mamare la oameni. Copyright: Michelle Aimée Oesch, Universitatea din Zurich

Celulele canceroase le reprogramează pe cele sănătoase
Pentru dezvoltarea tumorilor și a carcinomului, nu sunt decisive doar caracteristicile celulelor canceroase, ci și celulele din jurul tumorii care joacă un rol important. Multe tumori sunt capabile să reprogrameze celulele sănătoase dinăuntrul tumorii pentru ca acestea să ajute la creșterea celulelor canceroase. Acest mecanism joacă un rol esențial în dezvoltarea carcinomul mamar la oameni, dar este oare la fel și pentru câini? Similaritatea carcinomului la oameni și câini este știută de mult timp, ”Dar cum influențează aceste tumori țesuturile înconjurătoare la oameni și câini nu s-a știut până acum” a explicat Enni Markkanen de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Facultatea Vetsuisse de la Universitatea din Zurich.

Mostrele din acest țesut au o valoare extraordinară în procesul de cercetare

Cercetatorii au analizat țesutul care înconjoară tumora canină folosind biologia moleculară și metodele imunohistologice. Pentru a face asta, ei pot accesa probele de țesuturi de la Institutul de Patologie Veterinară care se află la Spitalul de Animale. ”Cu permisiunea stapânului pacientului efectuăm teste de patologie pentru o mai bună înțelegere a bolii” spune medicul patolog Alexandra Malbon. ”Pentru acest proces, avem arhive ale unor mostre ale diferitelor organe și țesuturi pentru că aceste mostre pot avea o valoare mare pentru a obține răspunsuri la viitoarele întrebări legate de cercetarea acestei boli.”
Câinii care suferă de cancer ajută la cercetarea cancerului la oameni

Pentru obținerea probelor de tumori mamare de la pacienții canini, Enni Markkanen și echipa ei au fost capabili să demonstreze că unele celule din vecinătatea tumorilor se comportă la fel ca și corespondentul acestora la oameni: în țesutul sănătos care înconjoară tumoră, substanțele produse ajută la creșterea tumorii. ”În termeni simpli, tumora domină mediul în care crește: forțează celulele din vecinătate să lucreze pentru beneficiul propriu” adaugă Markkenen. Acest mecanism funcționează la fel, atât la oameni cât și la câini. Pentru cercetarea carcinomului la sân la oameni, țesutul canceros al câinilor este mult mai potrivit, decât cel prelevat de la șoareci sau decât celulele crescute în laborator. ”Important este că noi nu îi vedem pe pacienții canini ca pe niște subiecte în cercetarea cancerului”, a spus Markkanen. ”Dar ei ne pot ajuta să înțelegem mai bine carcinomul la sân atât la oameni cât și la câini și să luptăm împotriva lui mult mai eficient.

Bibliografie:
Julia Ettlin, Elena Clementi, Parisa Amini, Alexandra Malbon, Enni Markkanen Analiza semnăturii genelor de expresie în cancerul asociat cancerului mamar canin arată homologia moleculară a carcinomului la sân la oameni.Jurnalul International  de Știință a  Moleculelor. 20 mai 2017

MAI MULTE ŞTIRI

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult

UZH

Cea mai mare parte a mamiferelor au o durată de viață mai mare în grădinile zoologice

Viața în sălbăticie prezintă riscul de prădare, lipsa de hrană, climatul aspru și o concurență semnificativă. Animalele din grădinile zoologice, din contră, sunt protejate de aceste pericole. Cercetătorii UZH au făcut parte din echipa internațională care a studiat peste 50 de specii de mamifere pentru a stabili dacă animalele trăiesc mai mult în grădinile zoologice decât în sălbăticie.
Citește mai mult

bears_2_Antonio_Ramos

Daune cauzate de urși: Oamenii determină frecvența – Numărul urșilor este un factor neglijabil

Anual se fac peste 3200 de compensări pentru daune cauzate de urșii bruni în toată Europa. Proporțiile daunelor cauzate variază dramatic în funcție de țara în care au fost produse. Diferența dintre numărul de exemplare de urși din diferitele țări nu este o cauză.
Citește mai mult

Microbiomul: Creștere sustenabilă a animalelor de fermă

Cercetătorii sunt pe urmele astmului, diabetului de tip 1 și alergiilor până în punctul de risc genetic și factori de cauză ambientală. Mai multe studii arată cât este de important microbiomul intestinal în acest context.
Citește mai mult

Bearded_Dragon

Dragonii bărboși prezintă mișcări rapide ale ochilor (REM) și unde subconștiente lente în timpul somnului

Comportamentul în timpul somului este același la toate animalele, de la insecte până la om. La oameni, somnul este de asemenea caracterizat prin activitate cerebrală: perioade cu activitate cerebrală cu unde lente SWS (slow wave activity) care sunt urmate de perioade scurte de somn REM.
Citește mai mult

Oxid de Zinc

Tetrapode conținând oxid de zinc vindecă herpesul genital la animale

Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Chicago, Statele Unite ale Americii, și de la Universitatea din Kiel, Germania, au dezvoltat recent o metodă unică de a combina eficacitatea microbicidelor cu o nouă platformă de vaccin pentru a da naștere conceptului de “Microbivac”.
Citește mai mult


Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură