Sindromul De Şoc Toxic Streptococic (SSTS)

(02.02.2012) SSTS reprezintă o infecţie streptococică generalizată care evoluează către un sindrom de tip şoc şi insuficienţa organelor vitale (MODS). Mortalitatea este foarte crescută.

Dr. Monica Rusu – medic veterinar

Un sidrom similar la oameni este cunoscut sub denumirea de “bacteria mâncătoare de carne”. SSTS este o boală foarte gravă. Prognosticul este foarte rezervat.

Sindromul De Şoc Toxic Streptococic (SSTS)

Etiologie

Agentul cauzal al acestei afecţiuni este reprezentat de bacteria Streptococcus canis care face parte din Streptococii din grupul G.

Streptococcus canis este un potent producător de exotoxina şi tocmai această toxină este răspunzătoare de producerea rapidă a septicemiei, şocului, SIRS şi MODS.

Evoluţie şi Simptomatologie

Acest sindrom reprezintă o formă generalizată sau sistemică a infecţiei streptococice. Dacă nu este depistat la timp, moartea se poate produce în 24-48 ore. Din pacate, sunt cazuri în care evoluţia este atât de rapidă încât moartea survine în numai 6 ore. 

Sindromul De Şoc Toxic Streptococic (SSTS)

Simptomele evoluează rapid şi se traduc prin letargie severă, tahicardie, mucoase palide, durere acută, colaps, comă şi moarte acută. Se pare că plămânii sunt primi afectaţi.

Infecţia streptococica evoluează spre Sindrom Sistemic de Răspuns Inflamator (SIRS), de multe ori producându-se Coagularea Intravasculara Diseminată (DIC) şi în ultima fază Insuficienţa Organelor Vitale (MODS) şi moartea.

Cauze ale septicemiei

Cauze infecţioase:

 • infecţii produse de bacteria Gram Negative
 • infecţii produse de bacteria Gram Pozitive
 • infecţii virale
 • protozoare

Cauze non-infecţioase:

 • pancreatite
 • şoc termic
 • muşcături de şarpe
 • traume ale ţesuturilor
 • FSF (în cazul rasei Shar-pei)

Tratamentul SSTS

SSTS este o afecţiune în care abordarea terapiei corespunzătoare este foarte importantă.

 • Terapie intravenoasă - doze şoc
 • Antibioterapie
 • Calmarea durerilor
 • Terapia DIC (plasma, heparina)
 • Monitorizarea intensivă a apariţiei MODS şi Insuficienţei organice.
 • Folosirea steroizilor este sub semnul intrebării. 

În antibioterapie trebuie luată în considerare folosirea simultană a mai multor antibiotice (Enrofloxacina, Lincomicina, Clindamicina)

Rezultatele necropsice în SSTS

 • Edem sever al tubului digestiv
 • Congestia organelor
 • Congestie severă a plămânilor
 • Tromboembolism evident

Hemoragie generalizată (deseori se întâlneşte sânge în abdomen şi cutia toracică) antibioticelor, terapia, suportul şi îngrijirea intensive, reprezintă cheia pentru a supravieţui acestei afecţiuni.Mai multe Ştiri

Caine_cancer

Câinii ajută în cercetarea cancerului la sân

Cancerul glandelor mamare la câini este similar cu cancerul mamar la oameni. Din acest motiv, metodele de tratament folosite de către oameni sunt des folosite și la câini. De asemenea, cunoștințele științifice dobândite din studiul tumorilor mamare canine pot fi importante și pentru medicina umană.
Citește mai mult

Dementa_canina

Demența descoperită la câinii bătrâni din Japonia

Cercetările desfășurate în Japonia au sugerat că o proporție semnificativă de câini suferă de o formă de demență.
Citește mai mult

caine

Norme de conduită în terapia antimicrobiană la câine

Utilizarea responsabilă a agenților antimicrobieni conservă și optimizează eficacitatea substanțelor antimicrobiene și reduce la minim selecția bacteriilor rezistente la substanțe antimicrobiene, protejând astfel sănătatea publică și sănătatea animală.
Citește mai mult

cocker

Oamenii de știință au investigat procesele moleculare pentru terapia cancerului la câini vizați

Ca și oamenii, câinii pot face cancer. Oamenii de știință  de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena explorează acum baza moleculară a cancerului progresiv în liniile celulare canine.
Citește mai mult

Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu, continuă seria acţiunilor de promovare a strategiei pentru gestionarea câinilor fără stăpân din România şi de identificare de noi parteneri #

Întâlnire a preşedintelui ANSVSA cu reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor din Austria

Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu, continuă seria acţiunilor de promovare a strategiei pentru gestionarea câinilor fără stăpân din România şi de identificare de noi parteneri şi de soluţii cât mai eficiente, care să vină în sprijinul rezolvării acestei situaţii
Citește mai mult

Loja prostatică după închiderea parenchimului prostatic; Bildquelle: Bogdan Alexandru VIŢĂLARU

Rezecția parțială intrcapsulară a adenomului de prostată cu ablația totală a uretrei intraprostatice la câine

Rezecția parțială intracapsulară a adenomului de prostată cu ablația totală a uretrei intrapostatice și menținerea continenței urinare la câini este o intervenție ce prezintă un grad ridicat de dificultate și este efectuată în cazuri severe, blocaje acute ale tranzitului digestiv sau urinar, consecutiv măririi în volum a prostatei
Citește mai mult

Revista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură